Yönlendirilmiş sözlü sunumların lise öğrencilerinin İngilizce konuşma kaygısı üzerindeki etkisi
The effect of guided oral presentations on high school learners' English speaking anxiety
- Tez No: 963935
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL KARSLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yabancı dil konuşma kaygısı, sözlü sunumlar, yönlendirilmiş sözlü sunumlar, yabancı dil konuşma performansı, foreign language speaking anxiety, oral presentations, guided oral presentations, foreign language speaking performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışma, yönlendirilmiş sözlü sunumların lise öğrencilerinin İngilizce konuşma kaygıları ve konuşma performansları üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışmada, yönlendirilmiş sözlü sunumların İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen lise öğrencilerinin konuşma kaygısı ve konuşma performansı üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla açıklayıcı sıralı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda, tek grup ön test-son test yarı deneysel desen tercih edilmiş; nitel boyutunda ise elde edilen bulguları derinlemesine desteklemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formları uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Van İpekyolu Borsa İstanbul Fen Lisesi'nde öğrenim gören 26 adet 10. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Yüz yüze yürütülen yönlendirilmiş sözlü sunum sürecinde, öğrencilere sunacakları konular önceden belirlenmiş ve bu doğrultuda araştırmacı tarafından hazırlanmış şablonlarla haftalık sunum görevleri verilmiştir. Araştırma sürecinde, belirlenen her bir araştırma sorusuna karşılık gelecek şekilde üç farklı veri toplama aracı kullanılmıştır: İngilizce Konuşma Kaygısı Ölçeği, Konuşma Performansı Rubriği ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu. Bulgular: Araştırmanın sonuçları, yönlendirilmiş sözlü sunumlar uygulaması sonunda öğrencilerin kaygı düzeylerinin önemli bir ölçüde düştüğünü, konuşma performanslarının ise arttığını göstermiştir. Ayrıca öğrencilerle yapılan görüşmelerde öğrencilerin yönlendirilmiş sözlü sunumlara yönelik görüşlerinin çoğunlukla olumlu olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda yönlendirilmiş sözlü sunumların yabancı dil eğitiminde kullanılmasının yabancı dil konuşma kaygısının konuşma becerileri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmada etkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle yabancı dil eğitimcilerinin öğrencilerinin konuşma kaygısını azaltmak ve konuşma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için yönlendirilmiş sözlü sunumları bir öğrenme aracı olarak kullanabilecekleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the effects of guided oral presentations on high school students' English speaking anxiety and speaking performance. Method: In this study, an explanatory sequential mixed-methods research design was employed to determine the effects of guided oral presentations on the speaking anxiety and speaking performance of high school students learning English as a foreign language. In the quantitative dimension of the study, a one-group pre-test–post-test quasi-experimental design was used, while in the qualitative dimension, semi-structured interview forms were administered to support the findings in depth. The sample of the study consisted of 26 tenth-grade students studying at Van İpekyolu Borsa İstanbul Science High School. During the face-to-face guided oral presentation process, the topics to be presented by the students were predetermined, and weekly presentation tasks were assigned based on templates prepared by the researcher. Throughout the research process, three different data collection tools were used in line with the research questions: the English Speaking Anxiety Scale, the Speaking Performance Rubric, and the Semi-Structured Interview Form. Findings: The results of the study revealed that, by the end of the guided oral presentations, students' levels of speaking anxiety had significantly decreased, while their speaking performance had improved. In addition, interviews with the students indicated that their perceptions of guided oral presentations were mostly positive. Conclusions: The results of the study showed that the use of guided oral presentations in foreign language education was effective in reducing the negative impact of foreign language speaking anxiety on speaking skills. Therefore, it is recommended that foreign language educators use guided oral presentations as an instructional tool to help reduce students' speaking anxiety and improve their speaking skills.