Digital transformation in the west and east: Lessons for the Muslim majority countries
Batı ve doğu'da dijital dönüşüm: Müslüman çoğunluklu ülkeler için dersler
  1. Tez No: 963981
  2. Yazar: SHAH FAHAD
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. MEHMET BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital dönüşüm, İslami finans, blok zinciri, yapay zeka, CBDC'ler, Şeriat uyumluluğu, finansal katılım, Müslüman çoğunluklu ülkeler, fintech inovasyonu
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Son yıllarda, blok zinciri, yapay zeka (AI) ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) gibi dijital teknolojilerin benimsenmesi nedeniyle küresel finans manzarası kökten bir değişime uğradı. Bu dijital dönüşüm, özellikle Batı ve Doğu'da finans kuruluşlarının nasıl faaliyet gösterdiğini, müşterilerle nasıl etkileşim kurduğunu ve düzenleyici gerekliliklere nasıl uyduğunu yeniden şekillendiriyor. Gelişmiş ekonomiler, inovasyonu teşvik etmek ve verimliliği artırmak için bu teknolojileri büyük ölçüde benimserken, birçok Müslüman çoğunluklu ülke, Şeriat uyumluluğunu, etik bankacılığı ve finansal katılımı vurgulayan İslami finans çerçevesinde dijital dönüşümü benimsemede benzersiz zorluklarla karşı karşıyadır. Bu tez, Batı ve Doğu finans sistemlerindeki dijital dönüşümün karşılaştırmalı bir analizini sunar ve İslami finans kuruluşları için etkilerini araştırır. Çalışma, gelişmiş dijital teknolojilerin İslami bankacılıkta operasyonel verimliliği, düzenleyici uyumluluğu ve müşteri deneyimini İslami hukuk ilkeleriyle uyumlu kalırken nasıl artırabileceğini inceliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkeleri gibi ülkelerdeki başarılı dijital girişimleri değerlendirerek, bu çalışma Müslüman çoğunluklu ülkelerin dijital yeniliklerden yararlanmada karşılaştıkları fırsatları ve zorlukları vurguluyor. Temel bulgular, dijital dönüşümün finansal katılımı iyileştirme, sürdürülebilirliği teşvik etme ve maliyetleri düşürme konusunda muazzam bir potansiyel sunarken, aynı zamanda altyapı hazırlığı, düzenleyici uyumlaştırma ve kalifiye işgücü geliştirmeyle ilgili endişeleri de gündeme getirdiğini ortaya koyuyor. Bu tez, Müslüman çoğunluklu ülkelerin bu zorlukları başarıyla kontrol altına almaları ve daha kapsayıcı ve dayanıklı bir finansal sisteme katkıda bulunarak İslami etik çerçevelere saygılı bir şekilde dijital teknolojileri uygulamaları için öneriler sunuyor.
Özet (Çeviri)
In recent years, the global financial landscape has undergone a radical shift due to the adoption of digital technologies such as blockchain, artificial intelligence (AI), and central bank digital currencies (CBDCs). This digital transformation is reshaping how financial institutions operate, interacting with customers, and comply with regulatory requirements, particularly in the West and East. While developed economies have largely embraced these technologies to foster innovation and improve efficiency, many Muslim-majority countries face unique challenges in adopting digital transformation within the framework of Islamic finance, which emphasizes Shariah compliance, ethical banking, and financial inclusion. This dissertation provides a comparative analysis of digital transformation in Western and Eastern financial systems and explores its implications for Islamic financial institutions. The study examines how advanced digital technologies can enhance operational efficiency, regulatory compliance, and customer experience in Islamic banking while remaining aligned with the principles of Islamic law. By evaluating successful digital initiatives in countries like the United States, China, and the Gulf Cooperation Council (GCC) nations, this study highlights the opportunities and challenges Muslim-majority countries face in leveraging digital innovations. Key findings reveal that while digital transformation presents immense potential for improving financial inclusion, promoting sustainability, and reducing costs, it also raises concerns related to infrastructure readiness, regulatory harmonization, and skilled workforce development. This dissertation offers recommendations for Muslim-majority countries to successfully control these challenges and implement digital technologies in ways that respect Islamic ethical frameworks, contributing to a more inclusive and resilient financial system.