Çevik yeşil işletmelerin deneysel tarifi
Experimental recipe for agile green businesses
  1. Tez No: 963985
  2. Yazar: RAMAZAN TURPÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYAZ YUSUF ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil işletme, çeviklik, strateji, sürdürülebilirlik, dinamik çevre, Green enterprise, agility, strategy, sustainability, dynamic environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde işletmeler, artan çevresel kaygılar, iklim değişikliği, doğal felaketler ve yoğun rekabet koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu dinamik ortamda, işletmelerin hem çevresel sürdürülebilirliği benimsemesi hem de piyasa taleplerine hızla uyum sağlayabilecek çeviklik özelliklerine sahip olması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, AHP tekniği kullanılarak, yeşil ve yeşil olmayan işletmelerin çevikliklerini etkileyen faktörleri belirlemeyi, yeşil işletmelerin çevresel değişimlere daha hızlı ve esnek bir şekilde uyum sağlama kapasitelerini değerlendirmeyi ve bu kapasitenin, yeşil olmayan işletmelere kıyasla sağladığı avantajları ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırmada nicel bir araştırma dizaynı oluşturulmuştur. Araştırmada beş boyutlu örgütsel çeviklik ölçeği ile veri toplanmıştır. Çalışmada her boyut, AHP yöntemi ile ağırlıklandırılarak işletmelerin genel çeviklik performansı değerlendirilmiştir. Araştırma Iğdır'daki sanayi üretiminde faaliyet gösteren 12 yeşil uygulamaları olan işletme ile 23 yeşil uygulaması olmayan işletme olmak üzere toplam 35 şirkette uygulanmıştır. Çalışma sonucunda yeşil işletmelerin çevresel değişimlere daha hızlı uyum sağlama yeteneğinin olduğu görülmüştür. Analiz sonuçları, Iğdır ilindeki yeşil işletmelerin çevresel sürdürülebilirlik ile çeviklik özelliklerini bir araya getirerek, dinamik piyasa koşullarına daha etkili yanıt verdiğini göstermektedir. Yeşil işletmelerin çeviklik özellikleri yeşil olmayan işletmelere göre belirgin bir rekabet avantajı sağlayacak ölçüde gelişmiş olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, businesses face increasing environmental concerns, climate change, natural disasters, and intense competitive conditions. In this dynamic environment, it has become a necessity for businesses to adopt environmental sustainability and possess agility characteristics to rapidly adapt to market demands. The aim of this study is to identify the factors affecting the agility of green and non-green enterprises using the AHP technique, to evaluate the capacity of green enterprises to adapt to environmental changes more rapidly and flexibly, and to reveal the advantages provided by this capacity compared to non-green enterprises. A quantitative research design was constructed for the study. Data was collected using a five-dimensional organizational agility scale. Each dimension in the study was weighted using the AHP method to evaluate the overall agility performance of the enterprises. The research was conducted in 35 companies operating in industrial production in Igdir, comprising 12 companies implementing green practices and 23 without green practices. The results showed that green enterprises have a stronger ability to adapt to environmental changes. The analysis results indicate that green enterprises in Iğdır respond more effectively to dynamic market conditions by integrating environmental sustainability with agility characteristics. The agility features of green enterprises were found to be significantly more advanced, providing a distinct competitive advantage compared to non-green enterprises.