Tele sağlık uygulamalarının hekim ve hasta iletişimi üzerine etkisi
The impact of telehealth applications on physician–patient communication
  1. Tez No: 964029
  2. Yazar: BELKIZ ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZCAN KABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Yönetimi, İletişim Bilimleri, Hospitals, Healthcare Management, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tele sağlık, hekim-hasta iletişimi, dijital sağlık sistemleri, sağlık iletişimi, dijital sağlık okuryazarlığı, Telehealth, physician-patient communication, digital health systems, health communication, digital health literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma, dijital dönüşümün sağlık sektörüne etkilerini incelemek amacıyla, tele sağlık uygulamalarının hekim-hasta iletişimi üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi hedeflemiştir. Özellikle Covid-19 pandemisi sonrası hızla yaygınlaşan uzaktan sağlık hizmetlerinin, geleneksel yüz yüze iletişim pratiklerinin yerine geçip geçemeyeceği sorusu, günümüz sağlık sistemlerinin önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Bu bağlamda yürütülen çalışma, Türkiye genelinde 18 yaşını doldurmuş, en az bir defa sağlık kuruluşunu fiziksel olarak ziyaret etmiş ve aynı zamanda tele sağlık hizmetlerinden faydalanmış bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel amacı, dijital platformlar aracılığıyla sunulan sağlık hizmetlerinin iletişim kalitesi, hasta memnuniyeti, erişilebilirlik ve hizmet etkinliği üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada kullanılan yöntem nicel araştırma yöntemidir. Geliştirilen özgün anket formu aracılığıyla veri toplanmış ve genel eğilimler üzerinden tele sağlık uygulamalarının sağlık iletişimine katkısı bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Anket maddeleri, literatürde sıkça kullanılan iletişim unsurlarına dayanarak hazırlanmış ve katılımcıların yanıtları doğrultusunda anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların önemli bir kısmının tele sağlık uygulamalarını etkili, anlaşılır ve zaman kazandırıcı olarak değerlendirdiğini ortaya koymuştur. Sesli ve görüntülü görüşmelerin iletişim kalitesi açısından geleneksel yüz yüze görüşmelerle benzer memnuniyet düzeyleri sunduğu; hekimlerin empatik iletişim kurabildiği, açıklayıcı ifadeler kullandığı ve hastaların sağlıkla ilgili kaygılarını rahatça dile getirebildiği görülmüştür. Ayrıca, dijital ortamda iletişimin teknik aksaklıklar haricinde büyük ölçüde sorunsuz ilerlediği ve hasta verilerinin güvenliği açısından da genel bir memnuniyet sağladığı belirlenmiştir. Bu veriler, dijital sağlık iletişimi okuryazarlığının toplum genelinde artırılması, yapay zekâ destekli erken teşhis sistemlerinin yaygınlaştırılması, erişimde eşitliğin sağlanması için kırsal alanlara yönelik altyapı yatırımlarının yapılması ve geleceğin dijital hastane modellerinin hem hasta memnuniyetini hem de sistem verimliliğini esas alacak şekilde yeniden yapılandırılması ve finansal sürdürebilirlik gibi politik ve stratejik önerilere de zemin hazırlayarak, Türkiye'de tele sağlık sistemlerinin iletişim kalitesi bağlamında işlevselliğini ortaya koyan güncel bir veri seti sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of telehealth applications on physicianpatient communication in order to examine the effects of digital transformation on the healthcare sector. The question of whether remote healthcare services, which have become widespread especially after the Covid-19 pandemic, can replace traditional face-to-face communication practices has become one of the important agenda items of today's healthcare systems. In this context, the study was conducted on individuals who are 18 years of age or older, have physically visited a healthcare institution at least once, and have also benefited from telehealth services. The main purpose of the study is to reveal the effects of healthcare services provided through digital platforms on communication quality, patient satisfaction, accessibility, and service effectiveness. The method used in this study is the quantitative research method. Data was collected through the original survey form developed, and the findings were evaluated using only the one-dimensional analysis method. Comparative analyses based on sub-fractions were not conducted; instead, the contribution of telehealth applications to healthcare communication was addressed with a holistic approach based on general trends. The survey items were prepared based on communication elements frequently used in the literature, and meaningful results were obtained in line with the responses of the participants. The research findings revealed that a significant portion of the participants evaluated telehealth applications as effective, understandable, and time-saving. It was observed that audio and video interviews provided similar satisfaction levels to traditional face-to-face interviews in terms of communication quality; physicians were able to communicate empathetically, use explanatory statements, and patients were able to express their health-related concerns comfortably. In addition, it was determined that communication in the digital environment progressed largely smoothly, except for technical glitches, and provided general satisfaction in terms of patient data security. This data also paved the way for political and strategic suggestions such as increasing digital health communication literacy throughout society, disseminating artificial intelligence-supported early diagnosis systems, making infrastructure investments in rural areas to ensure equality in access, restructuring future digital hospital models to focus on both patient satisfaction and system efficiency, and financial sustainability, and provides an up-to-date data set that reveals the functionality of telehealth systems in Turkey in terms of communication quality.