Sağlık hizmetlerinde destek personelinin kalite algıları: Kamu hastaneleri örneği
Quality perceptions of support staff in health care: The example of public hospitals
- Tez No: 964160
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Toplam Kalite Yönetimi, Hizmet, Health Services, Total Quality Management, Service
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Hizmet sektöründe önemli bir yeri olan ve bu önemini üstlendiği kutsal görevden alan sağlık sektöründe yürütülen her çalışmanın kalite, güven ve motivasyondan oluşan kalite kültürü çerçevesinde tutmak oldukça önemlidir. Hastalık nedeniyle hastaneye müracaat eden hastaların tedavisini gerçekleştiren sağlık kurumlarında kalitenin yükseltilmesi için bir takım önlemler ve kuralların alınması bu sektörün kısa sürede gelişmesine ve hatasız çalışmasına zemin hazırlamıştır. Bu araştırmanın en temel amacı, sağlık hizmeti sunan kuramlarda destek personeli olarak nitelendirilen yardımcı personellerin toplam kalite yönetimi algılarının belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışma nicel araştırma yöntemiyle hazırlanmış ve veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket formları, SCÜH, SGK ve Sivas numune hastanesinde görev yapan çalışanlara uygulanmıştır. Veriler SPSS 22. Paket programıyla analize tabi tutulmuştur. Bağımsız iki grup ortalamasının karşılaştırılmasında, bağımsız örneklem t-testi, bağımsız ikiden fazla grup ortalamasının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi ANOVA analizi sonuçları incelenmiştir. Ölçek alt boyutları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için korelasyon analizi sonuçlarına bakılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, sağlık hizmetinde destek personellerinin toplam kalite yönetimi algılarının orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is very important to keep every study carried out in the health sector, which has an important place in the service sector and derives this importance from the sacred duty it undertakes, within the framework of quality culture consisting of quality, trust and motivation. Taking some precautions and rules to increase the quality in health institutions that provide treatment to patients who apply to the hospital due to illness has paved the way for the development and error-free operation of this sector in a short time. The most basic purpose of this research is to determine the total quality management perceptions of auxiliary personnel, who are considered as support personnel in institutions providing health services. The study conducted for this purpose was prepared with the quantitative research method and a questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire forms were applied to employees working in SCÜH, SGK and Sivas sample hospital. The data were analyzed with the SPSS 22. Package program. In comparing two independent group means, independent sample t-test, and in comparing more than two independent group means, one-way variance analysis ANOVA analysis results were examined. Correlation analysis results were examined to determine the relationship between the scale sub-dimensions. As a result of the examinations, it was concluded that the total quality management perceptions of support personnel in health services were at a medium level.