Altın ve gümüş fiyatlarındaki değişkenliklerin enflasyona etkisi: Türkiye ve Gabon örneği
The effect of variations in gold and silver order on inflation: The case of Türkiye and Gabon
- Tez No: 964159
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, Banking, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Altın, Gümüş, Enflasyon, Gold, Silver, Inflation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, farklı ekonomik profillere sahip ancak küresel emtia piyasalarındaki dalgalanmalara maruz kalan Gabon ve Türkiye'de altın ve gümüş fiyat oynaklığının enflasyon oranı üzerindeki etkisi analiz edilmektedir. Ekonomik istikrarsızlık dönemlerinde güvenli liman olarak görülen altın ve gümüş, oynaklıklarına bağlı olarak enflasyon dinamiklerinde tampon veya katalizör rolü oynayabiliyor. Ekonomisi doğal kaynak ihracatına dayalı olan Gabon'da kıymetli maden fiyatlarındaki dalgalanmalar, parasal ve ticari kanallar aracılığıyla dolaylı olarak enflasyonu etkiliyor. Buna karşılık, ekonomisi daha çeşitlendirilmiş ancak tekrarlayan döviz krizlerine daha yatkın olan Türkiye, altın ve gümüşe yönelik spekülasyondan daha doğrudan etkileniyor; ikincisi, para biriminin değer kaybetmesine karşı korunma aracı olarak kullanılıyor. Zaman serisi verilerine dayalı ampirik analiz, altın oynaklığının Türk enflasyonu üzerinde daha belirgin bir etkiye sahip olduğunu, gümüş oynaklığının ise Gabon'da enflasyonist değişimlerle daha fazla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, kıymetli metal piyasalarındaki istikrarın, özellikle gelişmekte olan ve kaynak bağımlı ekonomilerde enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Çalışmada, her iki ülkenin de bu dış dalgalanmalara maruz kalmasını azaltmak için kıymetli maden piyasalarının daha iyi izlenmesi ve ekonomik çeşitlendirmenin artırılması öneriliyor.
Özet (Çeviri)
Gabon and Turkey are countries where gold and silver are prized commodities, it is in this context that this topic examines the effect of gold and silver price volatility on inflation rates in Gabon and Turkey, two economies with different structural characteristics. The results reveal a significant impact of gold and silver volatility on inflation in Turkey, a country with a high sensitivity of inflation to external shocks, while Gabon shows a more moderate effect due to its different economic structure and less dependence on commodity imports. These results suggest that monetary policies in emerging and resource-dependent economies should take into account the instability of commodity prices in order to better control inflationary pressures and thus minimize their impact on the economy.