Onlıne zayıflama diyeti danışmanlığı alan bireylerin yeme davranış değişikliğinin belirlenmesi
Determination of eating behavior change in individuals receiving online weight loss diet consultancy
  1. Tez No: 964275
  2. Yazar: HAZEL ELAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜVEDDET EMEL ALPHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Online Diyet, Beslenme, Zayıflama, Sosyal Medya, Online Diet, Nutrition, Weight Loss, Social Media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Elagöz, H. (2025). Online Zayıflama Diyeti Danışmanlığı Alan Bireylerin Yeme Davranış Değişikliğinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul. Bu tez çalışması, bir diyetisyenden online olarak zayıflama danışmanlığı alan 18-65 yaş yetişkin bireylerde yeme davranış değişikliğinin değerlendirilmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından Form Anket yöntemiyle çevrimiçi anket olarak katılımcılara gönüllülük esasına dayalı olarak uygulanmış olup, Sosyal Medya Güven/Teyit Ölçeği, Hollanda Yeme Davranışı (DEBQ) Anketi ve Diyet Memnuniyet Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma, 148'i kadın (% 85.5) ve 25'i erkek (%14.5) olmak üzere toplam 173 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Kadın katılımcıların yaş ortalamaları 36 ± 11.6 yıl, erkek katılımcıların yaş ortalamaları 38.4 ± 13.2 yıldır. Tüm katılımcıların yaş ortalamaları; 36.6 ± 11.8 yıldır. Çalışmaya katılan kadınların %35.8'inin ve erkeklerin %56'sının fazla kilolu olduğu görülmüştür. Kronik hastalık durumu açısından bakıldığında, katılımcıların çoğunluğunun herhangi bir kronik hastalığı bulunmadığı tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan kadınların %65.4'ü, erkeklerin %63.5'i uygulanan online zayıflama diyeti ile yediklerinden zevk almasına ve yeterli çeşitlilik tüketildiğine katılmaktadırlar. Kadın katılımcıların 1 haftada ortalama 1.2 kg, erkek katılımcıların ortalama 1.4 kg vücut ağırlık kaybettiği gözlemlenmiş ve böylece online diyet danışmanlığının bireylerin üzerindeki ağırlık kaybına olumlu yönde etkili olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın sonunda daha yüksek ağırlığı olan katılımcıların çevrimiçi zayıflama diyeti danışmanlık almayı daha uzun süre devam ettirdiği, almış oldukları online zayıflama diyetinin evde ve ev dışında uygulanmasının kolay olduğu, kendilerini fiziksel olarak iyi hissettirdiği ve çalışan/çalışmayan katılımcılar içinde bütçeye uygunluğu konusunda hemfikir oldukları görülmüştür. Katılımcılara uygulanan online zayıflama programını hayata entegre ederek ömür boyu uygulanabileceği ifade edilmiştir. Online diyet danışmanlığı hizmetleri, bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli bir potansiyel taşımaktadır. Ancak, bu hizmetlerin etik yönleri dikkatlice ele alınmalı ve bireylerin sağlığı ile haklarını ön planda tutan bir anlayışla sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Elagöz, H. (2025). Determination of Eating Behavior Changes in Individuals Receiving Online Weight Loss Diet Counseling. Master's, İstanbul Atlas University Postgraduate Education Institute, Department of Nutrition and Dietetics, İstanbul. Determination of Behavior Change. Master's Thesis, Istanbul Atlas University Graduate Education Institute, Department of Nutrition and Dietetics, Istanbul. This thesis study was conducted to evaluate the change in eating behavior in adults aged 18-65 who received online weight loss counseling from a dietitian. Data were collected by the researcher using the Form Survey method online on a voluntary basis, and the Social Media Trust/Confirmation Scale, the Dutch Eating Behavior (DEBQ) Questionnaire and the Diet Satisfaction Scale were used. The study was conducted with a total of 173 participants, 148 of whom were female (85.5%) and 25 of whom were male (14.5%). The mean age of the female participants was 36 ± 11.6 years, and the mean age of the male participants was 38.4 ± 13.2 years. The mean age of all participants was 36.6 ± 11.8 years. It was observed that 35.8% of the female and 56% of the male participants were overweight. In terms of chronic disease status, it was determined that the majority of the participants did not have any chronic disease. 65.4% of the women and 63.5% of the men participating in the study agreed that they enjoyed what they ate and that they consumed enough variety with the online weight loss diet. It was observed that the female participants lost an average of 1.2 kg and the male participants lost an average of 1.4 kg of body weight in 1 week, and thus it was seen that the online diet consultancy had a positive effect on the weight loss of the individuals. At the end of this study, it was observed that participants with higher weights continued to receive online weight loss diet consultancy for a longer period of time, that the online weight loss diet they received was easy to apply at home and outside the home, made them feel good physically, and that it was affordable for working/non-working participants. It was stated that the online weight loss program applied to the participants could be integrated into life and applied for a lifetime. Online diet consultancy services have significant potential to improve the quality of life of individuals. However, the ethical aspects of these services should be carefully considered and provided with an understanding that prioritizes the health and rights of individuals.