Farklı aydınlık/karanlık döngü uygulanan anne sıçanların yavrularında hipokampal plastisite, SIRT1 aktivitesi ve ilişkili proteinlerin incelenmesi
Analysis of hippocampal plasticity, SIRT1 activity and associated proteins in offspring of mother rats exposed o different light/dark cycles
- Tez No: 964304
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM SÜER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Nikotinamid, Resveratrol, Sirkadiyen Ritim, SIRT1, UDG, Circadian Rhythm, LTP, Nicotinamid, Resveratrol, SIRT1
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Maternal sirkadiyen ritimlerin fetüsün gelişimini etkilediği bilinmesine rağmen postnatal dönemde öğrenme bellek süreçleri ve sirkadiyen ritim genleri üzerine etkileri henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bu projede, maternal sirkadiyen ritim kaymalarının, erişkin dönemde sirkadiyen ritim genleri ile öğrenme-bellek süreçlerine etkileri ve SIRT1'in bu süreçteki rolü araştırılmıştır. Wistar albino cinsi, yavru erkek sıçanlar (n=108), intrauterin dönemden itibaren farklı ışık döngülerine maruz bırakılarak; yapay fotoperyot grubu (12/12 A/K döngüsü, YFP; n=36), uzatılmış fotoperyot grubu (16/8 A/K döngüsü, UFP; n=36) ve restore edilmiş fotoperyot grubu (intrauterin dönemde 16/8, postnatal dönemde 12/12 A/K döngüsü, RFP; n=36) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Her grup, SIRT1 aktivitesine göre kontrol (SF; n=12), resveratrol (RSV-SIRT1 agonisti n=12) ve nikotinamid (NAM-SIRT1 inhibitörü n=12) olmak üzere alt gruplara ayrıldı. Madde uygulamaları, postnatal 32. günden itibaren 28 gün boyunca intraperitoneal yolla gerçekleştirildi. Erkek yavrular 60 günlük olduğunda hipokampal uzun dönemli güçlenme (UDG) yanıtları kaydedildi ve çıkarılan hipokampus dokularında ilgili gen ekspresyon ve protein seviyeleri ölçüldü. Aydınlık faz uzaması, UDG indüklenmeden önce perforan yol – dentat girus sinapslarının bazal etkinliğinde ve nöronal çıkışta önemli bir değişmeye neden olmadı. SF gruplarında; YFU ile EPSP-UDG indüklenemedi ve UDG ile ilişkili protein düzeylerinde fark bulunmadı. Ancak YFU ile indüklenen PS-UDG, UFP grubunda, YFP grubuna göre daha düşük genlikliydi. Resveratrol gruplarında; YFU sadece YFP grubunda EPSP-UDG indükledi ancak bu grupların UDG ile ilişkili protein düzeylerinde fark bulunmadı. NAM gruplarında; YFU sadece YFP grubunda EPSP-UDG indükledi ve UFP grubunun hipokampuslerinde, CREB-1, GSK-3β ve P44/42-MAPK'ın düzeyi YFP grubuna göre azalmış olarak bulunurken; P44/42-MAPK düzeyindeki azalma RFP grubunda gözlenmedi. NAM grubu sıçanlarda aydınlık faz uzatılması PS-UDG'yi güçlendirirken aydınlık fazın normal döngüsüne çevrilmesi bu etkiyi ortadan kaldırdı. Aydınlık fazın uzatılması SF grubunda SIRT1 ekspresyonunu artırırken döngünün normale çevrilmesi bu ekspresyonu azaltmıştır. Resveratrol tedavisi ile SIRT1 anlatımı aydınlık fazın uzatıldığı sıçanlarda baskılanırken NAM tedavisi verilen sıçanlarda bu etki görülmemiştir. Bu çalışma, prenatal dönemden başlayarak aydınlık fazının uzatılmasının sinaptik plastisite üzerine olan etkisinin SIRT1 metabolizmasını etkileyen süreçlerle olan ilişkisini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Although it is known that maternal circadian rhythms affect fetal development, their effects on learning memory processes and circadian rhythm genes in the postnatal period are not yet fully understood. In this study, the effects of maternal circadian rhythm shifts on circadian rhythm genes and learning-memory processes in adulthood and the role of SIRT1 in this process were examined. Wistar albino male rat pups (n=108) were divided into three groups after being exposed to different light cycles starting from the intrauterine period: the artificial photoperiod group (12/12 light/dark cycle, YFP; n=36), the prolonged photoperiod group (16/8 light/dark cycle, UFP; n=36), and the restored photoperiod group (16/8 during the intrauterine period and 12/12 during the postnatal period, RFP; n=36).Each group was subdivided into control (Saline; n=12), resveratrol (RSV-SIRT1 agonist; n=12) and nicotinamide (NAM-SIRT1 inhibitor; n=12) according to SIRT1 activity. Substance administration was performed intraperitoneally for 28 days starting from postnatal day 32.When male pups were 60 days old, hippocampal long-term potentiation (LTP) responses were monitored and related gene expression and protein levels were measured in excised hippocampus tissue. Luminous phase extension did not cause a significant change in basal activity of perforant pathway-dentate gyrus synapses and neuronal output before long-term potentiation induction. In saline groups; EPSP-LTP could not be induced by HFS and no difference was found in LTP-related protein levels. However, HFS-induced PS-LTP was of lower amplitude in the prolonged photoperiod group than in the artificial photoperiod group. Among the resveratrol groups, HFS induced EPSP-LTP only in the artificial photoperiod group, however, no difference was observed in the LTP-related protein levels of these groups. In the NAM groups, HFS induced EPSP-LTP only in the artificial photoperiod group and the levels of CREB-1, GSK-3β and P44/42-MAPK were found to be decreased in the hippocampus of the prolonged photoperiod group compared to the artificial photoperiod group, while the decrease in P44/42-MAPK was not observed in the RFP group. In NAM group rats, prolongation of the light phase potentiated PS-LTP, whereas reversal of the light phase to its normal cycle abolished this effect. Prolongation of the light phase increased SIRT1 expression in the saline group, while normalization of the cycle lowered this expression. Resveratrol suppressed SIRT1 expression in rats in which the light phase was prolonged, while this effect was not observed in NAM-treated rats. This study supports the association of the effect of prolonging the light phase starting from the prenatal period on synaptic plasticity with processes affecting SIRT1 metabolism.