Yeşil insan kaynakları yönetimi ile yeşil işletme ilişkisi: Giresun Organize Sanayi Bölgesi örneği
Management and green business: the case of Giresun Organized Industrial Zone
- Tez No: 964395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OZAN CİNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi, Yeşil İşletme, Sürdürülebilirlik, Çevresel Performans, Giresun OSB, Green Human Resource Management, Green Business, Sustainability, Environmental Performance, Giresun OIZ
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Günümüzde çevresel sorunların artış göstermesi, işletmeleri sürdürülebilirlik odaklı stratejiler benimsemeye yönlendirmiştir. Bu kapsamda, Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi (YİKY), çevre dostu uygulamaların işletmelerde benimsenmesi ve kurumsallaşması açısından önemli bir işlev üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Giresun Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren işletmelerde YİKY faaliyetlerinin yeşil işletme uygulamaları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada, yeşil iş tasarımı, personel seçme ve yerleştirme, eğitim ve gelişim, performans yönetimi, ücretlendirme, iş sağlığı ve güvenliği ile çalışan ilişkileri gibi alt boyutlardan oluşan YİKY faaliyetlerinin; yeşil üretim, yeşil pazarlama ve yeşil tedarik-lojistik gibi yeşil işletme uygulamalarıyla ilişkisi analiz edilmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada, veriler 262 katılımcıdan anket yoluyla toplanmış ve SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ölçeklerin güvenilirliği Cronbach's Alpha katsayısı ile test edilmiştir. Elde edilen bulgular, YİKY faaliyetlerinin işletmelerin çevresel performansını olumlu yönde etkilediğini ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağladığını göstermektedir. Araştırma, işletmelerin çevresel sorumluluklarını yerine getirirken insan kaynakları politikalarını stratejik bir yaklaşımla dönüştürmeleri gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With the growing concerns over environmental issues, businesses have increasingly shifted toward sustainability-oriented strategies. In this context, Green Human Resource Management (GHRM) plays a critical role in adopting and institutionalizing environmentally friendly practices within organizations. The aim of this study is to examine the impact of GHRM activities on green business practices in companies operating in the Giresun Organized Industrial Zone. The research analyzes the relationship between GHRM activities—comprising green job design, recruitment and selection, training and development, performance management, compensation, occupational health and safety, and employee relations—and green business practices such as green production, green marketing, and green supply-logistics. This study adopts a quantitative research method, collecting data through a survey from 262 participants. The data were analyzed using the SPSS software. The reliability of the scales used was tested through Cronbach's Alpha coefficient. The findings indicate that GHRM activities positively influence the environmental performance of businesses and contribute to their sustainability goals. The study emphasizes the necessity for businesses to strategically transform their human resource policies in order to fulfill their environmental responsibilities effectively.