Chikungunya virus seroprevalansı Türkiye ve Afrika toplum temelli çalışma
Chikungunya virus seroprevalence: A community-based study in Türkiye and Africa
- Tez No: 964407
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Aedes, Chikungunya, Seroprevalence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Chikungunya virüsü (CHIKV), Aedes spp sivrisinekleri tarafından yayılan bir RNA virüsüdür ve akut ateşli bir hastalık olan Chikungunya ateşine neden olur. Tipik semptomlar arasında baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, deri döküntüsü ve en belirgin olarak artralji bulunur. Artralji, iki hafta içinde kaybolabileceği gibi aylarca devam edebilir veya kronik artrite dönüşebilir. CHIKV'nin klinik önemi, semptomların uzun süreli etkileri ve halk sağlığı üzerindeki potansiyel riskleri nedeniyle her geçen gün artmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin Konya bölgesindeki yerel nüfus ve geçici olarak Konya'da bulunan Batı Afrika kökenli bireyler arasında CHIKV antikorlarının seroprevalansını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, değişen uluslararası sosyal yapı ve insan hareketliliğinin enfeksiyonun yayılımını nasıl etkilediği hakkında bilgi edinmeyi hedeflemektedir. Araştırmamızda 182 katılımcının kan örnekleri toplanmış ve ELISA yöntemiyle spesifik IgG antikor varlığı test edilmiştir. Katılımcılar; Konya yerel nüfusundan 91 kişi ve Afrika kökenli 91 kişiden oluşmak üzere iki gruba ayrılmıştır: Afrika kökenli bireylerin %20,8'inde CHIKV antikoru pozitif bulunmuştur. Konya yerel nüfusundaki pozitiflik oranı ise %1,1 olarak tespit edilmiştir. Afrika grubundaki yüksek seroprevalans oranı, bu bölgelerdeki endemik enfeksiyonu teyit etmiş ve hastalığın yayılımı açısından bölgesel potansiyeli ortaya koymuştur. Konya bölgesi yerel populasyondaki düşük oran ise yine beklentiler doğrultusunda göreceli olarak enfeksiyonun bölgemizde yaygın olmadığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, Türkiye'de vektör sivrisineklerin varlığı ve insan hareketliliğinin artışı, yakın gelecekte enfeksiyonun daha fazla yayılma riskini gündeme getirmektedir. Yüksek seroprevalansa sahip endemik bölgelerden gelen bireylerin ülkemizde farklı nedenlerle bulunma sıklığının artması, ilgili vektörlerin varlığı göz önünde bulundurulduğunda, insandan insana vektör aracılığıyla geçebilen Chikungunya enfeksiyonu açısından ülkemiz için bir alarm niteliğindedir. Bu durum, özellikle viral hemorajik ateş belirtileri gösteren kişiler için ayırıcı tanıda mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Anahtar Kelimler: Aedes, Chikugunya, Seroprevalans.
Özet (Çeviri)
Chikungunya virus (CHIKV) is an RNA virus spread by Aedes spp mosquitoes and causes an acute febrile disease called Chikungunya fever. Typical symptoms include headache, fatigue, muscle aches, skin rash, and most notably arthralgia (joint pain). Arthralgia may disappear within two weeks, persist for months, or progress to chronic arthritis. The clinical importance of CHIKV is increased by the long-term effects of the symptoms and the potential risks to public health. This study aims to determine the seroprevalence of CHIKV antibodies among the local population in the Konya region of Türkiye and individuals of West African origin temporarily residing in Konya. The study aims to gain insight into how changing international social structures and human mobility affect the spread of infection. Blood samples from 182 participants were collected and tested for the presence of IgG antibodies using the ELISA method. Participants were divided into two groups: 91 people from the local population of Konya and 91 people from the African group. CHIKV antibody was found to be positive in 20.8% of the individuals of African origin. The positivity rate in the local population of Konya was determined as 1.1%. The high seroprevalence rate in the African group indicates that the infection is endemic in these regions and poses a risk in terms of the spread of the disease. The low rate in the Turkish group reveals that the infection is not yet widespread in the region. However, the presence of vector mosquitoes in Türkiye and the increase in human mobility bring the risk of further spread of the infection to the agenda in the near future. The increase in the frequency of individuals coming from endemic regions with high seroprevalence to our country for different reasons, considering the presence of the relevant vectors, is an alarming sign for our country in terms of Chikungunya infection, which can be transmitted from person to person via a vector. This situation should definitely be considered in the differential diagnosis, especially for individuals showing symptoms of viral hemorrhagic fever.