Sustainable food consumption among generation Z: Attitudes and purchase intention.
Z kuşağı arasında sürdürülebilir gıda tüketimi: Tutumlar ve satın alma niyeti.
  1. Tez No: 964410
  2. Yazar: MAFAZ AMIR AHMED ABDALLAH
  3. Danışmanlar: PROF. HANDAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Generation Z, Sustainable Food Consumption, Consumers' Behavior, Consumers' Attitude, Purchasing Intentions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan genç tüketicilerin (Z kuşağı) sürdürülebilir gıda tüketimine yönelik görüşlerini ve satın alma niyetlerini araştırmaktır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, konuya genel bir bakış sunar ve araştırma konusunun amaçlarını ile sınırlarını içerir. Ana hedefi, Z kuşağının sürdürülebilir gıda tüketimine yönelik algılarını ve satın alma niyetlerini incelemektir. Ek hedefi ise Z kuşağı'nin sürdürülebilir gıdalara ilişkin satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri araştırmaktır; bu faktörler arasında beslenme tercihleri, tat algısı, algılanan engeller ve bireysel normlar yer almaktadır. İkinci bölüm, mevcut literatürün analizini sunar ve tüketicilerin davranışları, Gen Z tüketicileri ve satın alma niyetlerini etkileyen faktörler hakkında genel bir bilgilendirme sağlar. Bu bölüm aynı zamanda özellikle Z kuşağı tüketicileri üzerinde durarak sürdürülebilir gıda tüketimi kavramını da ele almaktadır. Ayrıca Türkiye'de sürdürülebilir gıda piyasasının tarihsel gelişimini ve geçmişte başarılı olmuş bazı projeleri de öne çıkarmaktadır. Üçüncü bölüm, araştırma metodolojisinin açıklamasını içermektedir. Verilerin toplanma süreci, örneklem grubun özellikleri ve veri analizinde kullanılan istatistiksel araçlar detaylı şekilde açıklanmıştır. 18 ila 30 yaş arası 383 Ankara sakini üzerinde tanımlayıcı bir araştırma yapılmıştır. Sonuçlar, sürdürülebilir gıda tüketimi ile Z kuşağı tüketicilerinin satın alma niyetleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu, modelin yüksek açıklayıcılık gücüne ve iyi uyum göstergelerine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Beslenme tercihleri, gıda lezzeti ve kişisel normların satın alma niyeti üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, çalışma, tüketicilerin sürdürülebilir ürünleri lezzetli bulduklarında, sürdürülebilir gıda ürünlerine yönelik tutumlarında önemli bir artış olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Z kuşağı, Sürdürülebilir Gıda Tüketimi, Tüketici Davranışı, Tüketici Tutumu, Satın Alma Niyeti.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the perspectives young consumers (Gen Z) and purchase intentions in sustainable food consumption in Ankara, Türkiye's capital city. The study consists of five chapters. The first chapter provides an overview of the topic, including its objectives and scope of research. The primary goal is to examine the perceptions, and purchase intentions of young consumers generation Z (Gen Z) toward sustainable food consumption. The additional objective is to investigate the factors that influence Gen Z's to purchase sustainable food products, such as nutrition choices, food taste, perceived barriers, personal norms. The second chapter provides an analysis of existing literature, providing an overview of consumer behavior, Generation Z consumers, and the factors influencing purchase intentions. It also discusses the concept of sustainable food consumption, particularly among Generation Z consumers. This chapter provides insights into the history of sustainable food market in Turkiye, as well as highlighting some successful past projects. The third chapter offers an explanation of the research methodology, including details about the process of collecting data, the features of the sample, and the statistical tools used for data analysis. Descriptive research is conducted on a sample of 383 Ankara residents between the age 18 to 30. The results indicate a significant and positive relationship between sustainable food consumption and Gen Z consumer intentions to make purchases, its high level of explanatory power and its good fit indicators. it was determined that nutrition choices, food taste and personal norms had statistically significant effects on purchase intention. Additionally, the study reveals that when consumers find sustainable products to be palatable, there is a substantial increase in their attitude towards sustainable food products.