Yeşı̇l insan kaynakları yönetı̇mı̇nı̇n algılanan yeşı̇l örgütsel davranış ve içsel motı̇vasyona etkisi
The effect of green human resource management on perceived green organizational behavior and intrinsic motivation
  1. Tez No: 964484
  2. Yazar: YİĞİT FATİH YEŞİLBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. NECMİYE TÜLİN İRGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşı̇l İnsan Kaynakları Yönetı̇mı̇, Algılanan Yeşı̇l Örgütsel Davranış, İçsel Motı̇vasyon, Yapısal Eşitlik Modeli, Green Human Resource Management, Perceived Green Organizational Behavior, Intrinsic Motivation, Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Yeşil insan kaynakları yönetiminin (YİKY) algılanan yeşil örgütsel davranış ve içsel motivasyon üzerindeki etkisini araştırmak, sürdürülebilirlik odaklı kurum kültürünün çalışanlar tarafından nasıl algılandığını ve bu algının çalışan motivasyonu üzerindeki etkisini ortaya koyar. İşletmelerin çevre dostu uygulamalarla sadece dış imajlarını değil, aynı zamanda çalışan bağlılığını, tatminini ve verimliliğini artırma potansiyelleri vardır. İçsel motivasyonu yüksek çalışanlar, kurumun çevresel değerlerine daha kolay uyum sağlar ve bu da uzun vadede hem kurumsal itibarın güçlenmesine hem de sürdürülebilir performansın artmasına katkı sağlar. Bu nedenle, YİKY uygulamalarının çalışan davranışları üzerindeki etkilerinin bilinmesi, insan kaynakları stratejilerinin yeniden yapılandırılmasında ve çevreci iş modellerinin yaygınlaştırılmasında kilit rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, İstanbul'da görev yapan 432 beyaz yakalı çalışan için yeşı̇l insan kaynakları yönetı̇mı̇nı̇n algılanan yeşı̇l örgütsel davranış ve içsel motı̇vasyona etkisini araştırmaktır. Korelasyon analizi sonucunda, yeşil insan kaynakları yönetimi; yeşil içsel motivasyon ile %26.1 oranında pozitif yönde, yeşil örgütsel davranış ile %36.7 oranında pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye sahiptir. Yapısal eşitlik modeli sonucunda, yeşil insan kaynakları yönetimi, yeşil örgütsel davranış üzerinde pozitif yönde anlamlı etkilidir (β=0.591, p<0.01), yeşil içsel motivasyon üzerinde pozitif yönde anlamlı etkilidir (β=0.380, p<0.01). Böylece H1 ve H2 hipotezleri kabul edilmiştir. Katsayı değerlerine bakıldığında, yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamaları yeşil örgütsel davranış üzerinde daha etkili bir değişkendir, yeşil içel motivasyon ikinci sırada etkilenen değişken durumundadır. Ayrıca, demografik genel bilgiler olan cinsiyet, yaş medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu, çalışma süresi açısından yeşı̇l insan kaynakları yönetı̇mı̇, algılanan yeşı̇l örgütsel davranış ve içsel motı̇vasyona yönelik bazı anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Bu nedenle, H3 hipotezi kısmen sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigating the effect of Green Human Resource Management (GHRM) on perceived green organizational behavior and intrinsic motivation reveals how sustainability-oriented organizational culture is perceived by employees and how this perception influences employee motivation. Through eco-friendly practices, businesses can not only enhance their external image but also improve employee engagement, satisfaction, and productivity. Employees with high intrinsic motivation adapt more easily to the organization's environmental values, which in turn contributes to long-term corporate reputation and improved sustainable performance. Therefore, understanding the impact of GHRM practices on employee behavior plays a key role in restructuring HR strategies and promoting environmentally conscious business models. The aim of this study is to examine the effect of green human resource management on perceived green organizational behavior and intrinsic motivation among 432 white-collar employees working in Istanbul. According to the correlation analysis, GHRM has a positive and significant relationship with green intrinsic motivation at a rate of 26.1% and with green organizational behavior at a rate of 36.7%. Structural equation modeling results indicate that GHRM has a positively significant effect on green organizational behavior (β=0.591, p<0.01) and on green intrinsic motivation (β=0.380, p<0.01). Thus, both H1 and H2 hypotheses were accepted. Based on the coefficient values, GHRM practices are more influential on green organizational behavior, while green intrinsic motivation is the second most affected variable. Additionally, significant differences were found in GHRM, perceived green organizational behavior, and intrinsic motivation in terms of demographic variables such as gender, age, marital status, educational level, income level, and work experience. Therefore, H3 hypothesis was partially supported.