Yetişkinlerde kaygı düzeyinin çocukluk çağı travmaları ve ebeveyn tutumu ile ilişkisi
Relationship between anxiety level on adults and childhood trauma and parental attitude
- Tez No: 964571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUNE AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Parental attitude, anxiety level, childhood trauma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetişkin bireylerde kaygı düzeylerinin çocukluk çağı travmaları ve ebeveyn tutumları ile ilişkisini incelemektir. Kaygı düzeyi çocukluk çağı travmaları ve ebeveyn tutumlarının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği de değerlendirilmiştir. Yetişkinlerde kaygı düzeyinin çocukluk çağı travmaları ve ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek açısından Anne Baba Tutum Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Beck Kaygı Envanteri (BKE) ve kişisel bilgileri elde edebilmek için ise Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma, 2025 yılı içerisinde gerçekleşip Türkiye'de yaşayan 18-65 yaş aralığındaki 402 yetişkin bireylerden oluşmuş bir örneklem ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan veriler online olarak Google Forms aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonucu toplanan veriler SPSS 25 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın istatiksel analizinde kullanılacak testleri belirleyebilmek amacıyla gerçekleştirilmiş olunan normallik değerlendirilmesi çarpıklık ve basıklık dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağıldığı tespit edildikten sonra parametrik test yöntemlerinden bağımsız örneklem olan t-testi, tek yönlü Anova, Pearson Korelasyon, basit ve çoklu doğrusal regresyon kullanılmıştır. Elde edilmiş olan bulgulara göre; bireyin kaygı düzeyi ile çocukluk çağı travma türleri arasında istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Yetişkin bireylerin kaygı düzeyi ile demokratik ebeveyn tutumu arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. Buna karşılık ise kaygı düzeyi ile otoriter anne baba tutumu ve koruyucu anne baba tutumu arasında pozitif anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu sonuca göre ebeveyninin aşırı koruyucu veya katı bir tutumda yaklaşması bireyin kaygısını arttırabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelime: Anne baba tutumu, kaygı düzeyi, çocukluk çağı travması
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to examine the relationship between anxiety level on individuals and childhood traumas and parental attitudes. It was also evaluated whether childhood traumas and parental attitudes differ according to demographic variables. Parental Attitude Inventory, Childhood Traumas Questionnaire, Beck Anxiety Inventory were employed on the porpuse of evaluating the relationship between adults' anxiety level and childhood traumas and parental attitudes, Personal Information Questionnaire was applied to gather personal informations of participants. The study was conducted applying correlation survey model among quantitative methods. It was conducted in 2025 with a sample of 402 adult individuals living in Türkiye, aged between 18-65. Data used in this study was collected online by forms delivered to participant via Google Forms. Collected data on this study was analyzed using SPSS 25 packaged software. Normality assessment, applied on the porpuse of assigning statistical test employing, was conducted considering skewness and kurtosis. Fallowing determination of normal distribution of the data, unpaired t-test, one way Anova, Pearson Correlation, simple and multiple linear regression were employed among parametric test methods. According to obtained findings, statistically significant and positive relationship was observed between individual's anxiety level and cildhood traumas. Negative and significant relationship was observed between adult individuals' anxiety level and democratic parental attitude. On the other hand, positive and significant relationship was observed between anxiety level and authoritative parental attitude and protective parental attitude. According to this result, parent's too protective or strict attitude can increase individual's anxiety.