Erken evre akciğer kanserinde stereotaktik ablasyon tedavisi ile cerrahi rezeksiyon uygulanan hastaların prognozlarının karşılaştırılması
Comparison of prognoses of patients who underwent stereotactic ablation therapy and surgical resection in early stage lung cancer
  1. Tez No: 964640
  2. Yazar: PELİN ERDİZCİ
  3. Danışmanlar: DR. ELÇİN ERSÖZ KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), cerrahi akciğer rezeksiyonu, stereotaktik vücut radyoterapisi (SBRT), Non-small cell lung cancer (NSCLC), surgical lung resection, stereotactic body radiotherapy (SBRT)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma, klinik Evre I küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarında cerrahi rezeksiyon ile stereotaktik vücut radyoterapisi (SBRT) tedavilerinin morbidite, mortalite ve sağkalım oranlarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 2010-2022 yılları arasında SBÜ Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Johns Hopkins Medicine'e bağlı Anadolu Sağlık Merkezi'nde tedavi gören klinik Evre I KHDAK tanılı hastalar retrospektif olarak incelendi. Cerrahi rezeksiyon yapılan 93 hasta ve SBRT uygulanan 64 hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler SPSS kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Cerrahi grupta medyan yaş 66, SBRT grubunda 72 idi. Cerrahi grupta %44 hastada ek hastalık yokken, SBRT grubunda %6 hastada ek hastalık yoktu. İki grup arsında yaş, cinsiyet ve tümör lokalizasyonu dağılımları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Cerrahi grupta 5 yıllık genel sağkalım oranı %58, SBRT grubunda ise %49 olarak belirlendi. Lokal kontrol, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım oranları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: SBRT ve cerrahi tedavi yöntemlerinin her ikisi de evre 1 KHDAK tedavisinde yüksek lokal kontrol oranları ve karşılaştırılabilir sağkalım sonuçları sunmaktadır. SBRT' nin minimal invazivliği ve yönetilebilir toksisite profili dikkat çekmektedir. Cerrahi tedavi, özellikle uzun dönem sağkalım açısından avantajlı görünmekle birlikte, iki tedavi yöntemi arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Mevcut bulgular SBRT' nin cerrahiye üstün olmadığını gösterse de, SBRT cerrahiye uygun olmayan hastalar için etkili bir alternatif tedavi şansı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare morbidity, mortality, and survival rates between surgical resection and stereotactic body radiotherapy (SBRT) treatments in patients with clinical Stage I non-small cell lung cancer (NSCLC). Materials and Methods: Patients with clinical Stage I NSCLC treated between 2010-2022 at SBÜ Süreyyapaşa Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital and Johns Hopkins Medicine affiliated Anadolu Health Center were retrospectively analyzed. Ninety-three patients who underwent surgical resection and sixty-four patients who received SBRT were included. Data were analyzed using SPSS. Results: The median age was 66 in the surgical group and 72 in the SBRT group. In the surgical group, 44% of patients had no comorbidities, compared to 6% in the SBRT group. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, gender and tumor location distributions. The 5-year overall survival rate was 58% in the surgical group and 49% in the SBRT group. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of local control, disease-free survival, and overall survival rates. Conclusion: SBRT and surgical treatment methods both offer high local control rates and comparable survival outcomes in the treatment of stage 1 NSCLC. The minimal invasiveness and manageable toxicity profile of SBRT attracts attention. Although surgical treatment seems advantageous, especially in terms of long-term survival, no significant difference was detected between the two treatment methods. Although current findings show that SBRT is not superior to surgery, SBRT also offers an effective alternative treatment for patients who are not suitable for surgery.