Düşük ön uyaran aracılı inhibisyon yanıtı görülen sıçanlarda agomelatinin etkisi
Effect of agomelatine in rats with low anterior stimulus-mediated inhibitory response
  1. Tez No: 964661
  2. Yazar: ARİFE SEYYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Agomelatin, Anksiyete, Hafıza, Öğrenme, Ön Uyaran Aracılı İnhibisyon, Sıçan, Agomelatine, Anxiety, Learning Memory, Prepulse İnhibition, Rats
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Egzersiz Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İrkilme refleksi; beklenmeyen, ani, güçlü, dokunsal ve sesli uyaranlara karşı refleks olarak ortaya çıkan bir yanıttır. Ön uyaran aracılı inhibisyon (ÖUAİ) ise bu cevabın, daha düşük şiddette bir uyarının esas uyarandan belirli bir süre önce verilmesiyle oluşan irkilme şiddetinin azaltılmasıdır. Amacımız düşük ve yüksek ÖUAİ yanıtına sahip sıçanların öğrenme ve bellek performansı, kaygı seviyeleri ve keşif davranışı farklılıklarını araştırmak, melatoninin bu farklılık üzerine etkilerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada Wistar Albino cinsi (2 aylık) sıçanlar kullanılmıştır. Sıçanlar, yüksek inhibisyon değerine (kontrol grubu, n=14), düşük inhibisyon değerine (n=14) ve bazal değere sahip olanlar olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Bazal değere sahip olanlar çalışmadan çıkarılmıştır. Yüksek ve düşük inhibisyon gösteren gruplara ÖUAİ sonrasında aydınlık-karanlık testi, yeni obje tanıma testi ve Y-labirenti testi yapılmıştır. Bu ölçümlerin ardından yüksek inhibisyon gösteren grup sakrifiye edilerek hipokampüsleri çıkarılmıştır. Düşük inhibisyon gösteren gruba yirmi bir gün boyunca agomelatin (AG), (10mg/kg) içme suyuna katılarak verilmiştir. Tedavi sonrası bu grupta ÖUAİ testi, aydınlık-karanlık testi, yeni obje tanıma testi ve Y-labirenti testi tekrar uygulanmıştır. Aydınlık-karanlık testinde, Yİ ve Dİ grupları arasında aydınlığa ilk geçiş sürelerinde istatistiksel anlamda farklılık bulunmuştur (p=0.08). Yİ grubu Dİ grubuna göre daha az anksiyete benzeri davranış sergilemiştir. Dİ grubuna AG verilmesi Dİ grubunda aydınlıkta geçirilen süreyi önemli derecede artırmış ve aynı zamanda aydınlığa ilk geçiş süresini kısaltmıştır (p=0.001). Y-labirenti testi, alternasyon oranı gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Yeni nesne tanıma testinde keşif indeksi gruplara arasında farklılık göstermemiştir. Ancak AG verilmesi sıçanların yeni nesne ile geçirilen süre değerinde artışa neden olmuştur. Sonuç olarak ÖUAİ paradigması, sıçanları duyusal-motor filtreleme becerilerine göre güvenle gruplandırabilmektedir. Düşük ÖUAİ fenotipi, artmış anksiyete ve sınırlı hafıza performansı ile ilişkili bulunmuştur. AG uygulaması, filtreleme kusurunu kısmen tersine çevirerek davranışsal anksiyeteyi hafifletmiş ve hafızayı iyileştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The Startle Reflex is an involuntary response triggered by unexpected, sudden, intense tactile or auditory stimuli. Prepulse Inhibition (PPI) refers to the attenuation of this response when a stimulus of lower intensity is presented shortly before the main stimulus. Our aim is to investigate differences in learning and memory performance, anxiety levels, and exploratory behavior in rats with low and high PPI responses, and to evaluate the effects of melatonin on these differences. In this study, 2-month-old Wistar Albino rats were used. The rats were divided into three groups: those with high inhibition values (control group, n = 14), those with low inhibition values (n = 14), and those with basal values. Rats with basal values were excluded from the study. Following the PPI assessment, the groups exhibiting high and low inhibition were subjected to the light-dark box test, novel object recognition test, and Y-maze test. After these measurements, the group with high inhibition was sacrificed, and their hippocampi were extracted. The group with low inhibition received agomelatine (10 mg/kg) added to their drinking water for 21 days. After treatment, this group was re-evaluated using the PPI test, light-dark box test, novel object recognition test, and Y-maze test. In the light-dark box test, a statistically significant difference was found between the high-inhibition (HI) and low-inhibition (LI) groups in terms of latency to enter the light compartment (p=0.08). The HI group exhibited less anxiety-like behavior compared to the LI group. Administration of agomelatine to the LI group significantly increased the time spent in the light area and shortened the latency to enter it (p=0.001). In the Y-maze test, no statistically significant difference was observed between groups regarding alternation rates. Similarly, in the novel object recognition test, the exploration index did not differ between groups. However, agomelatine administration led to an increase in the time spent with the novel object. In conclusion, the PPI paradigm reliably classifies rats based on their sensorimotor gating abilities. The low PPI phenotype was associated with increased anxiety and limited memory performance. Agomelatine treatment partially reversed the gating deficit, alleviated behavioral anxiety, and improved memory.