Le Fort I osteotomisi ile aşağı yönde konumlandırılan maksillanın fiksasyonunda kullanılan üç farklı fiksasyon sisteminin biyomekanik davranışının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Finite element analysis of the biomechanical behavior of three different fixation systems used for maxillary downward repositioning in Le Fort I osteotomy
  1. Tez No: 964667
  2. Yazar: GÜNDÜZ CAN GÜRLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ÇUBUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: hastaya özgü fiksasyon plakları, ortognatik cerrahi, relaps, patient spesific plates, orthognatic surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Gündüz Can Gürlek, Le Fort 1 ostetomisi ile aşağı yönde konumlandırılan maksillanın fiksasyonunda kullanılan üç farklı fiksasyon sisteminin biyomekanik davranışının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Doktora Programı, Doktora Tezi, 2025 Amaç: Bu çalışmanın amacı Le Fort 1 osteotomisi sonrası aşağı yönde konumlandırılan maksillada üç farklı fiksasyon tipi ile maksilla fiksasyonundan sonraki biyomekanik davranışların sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu sonlu elemanlar analizi çalışması Başkent Üniversitesi ve Tinus Technologies işbirliği ile gerçekleştirilmiş olup, standart bir insan kafatası bilgisayar ortamında modellenerek (Altair Evolve, USA) üç farklı fiksasyon sistemi tek parça plak, L plak ve prebent plak olacak şekilde ve kemik segmentlerinin arasında iliak kemik greft fikse edilecek şekilde modellenerek sonlu elemanlar analizi ile biyomekanik değerlendirilmesi yapılmıştır. Bulgular: Kullanılan üç farklı fiksasyon sisteminde plakların ve vidaların stresleri, segmentlerin yer değiştirmesi, kullanılan iliak greft ve fikse edilen vidaların çevresindeki basma ve çekme gerilmeleri ölçümlenmiştir. En düşük segment hareketliliği tek parça plak sisteminde görülürken en yüksek prebent plak sisteminde bulunmuştur. Yine plak ve vidalardaki Von Mises stresleri en düşük tek parça plakla fiksasyon yapılan sistemde gözlemlenmiştir. Vidalara komşu kortikal kemikteki en yüksek Pmax değeri prebent plakta en düşük L plakta hesaplanmıştır. Pmin değerleri ise L plakta gözlenmiştir. Greft üzerindeki streslere bakıldığında ise en düşük Pmin değeleri tek parça plak sisteminde bulunmuştur. 7 Sonuç: Segment stabiliteleri, vida ve plak stres değerleri olarak en düşük değerleri tek parça plak sistemi göstermiştir. Greftlerdeki basma gerilimlerinde en yüksek değerleri gösterse de bu kemikte rezorbsiyon yapacak seviyede olmamasına rağmen kortikal kemik grefti kullanımında dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Gündüz Can Gürlek, Finite Element Analysis of the Biomechanical Behavior of Three Different Fixation Systems Used for Maxillary Downward Repositioning in Le Fort I Osteotomy, Başkent University Institue of Health Sciences PhD Programme of Oral and Maxillofacial Surgery, PhD Thesis, 2025 Aim: The aim of this study was to evaluate, by finite element analysis, the biomechanical behavior of three different fixation types used for fixation of the maxilla following downward repositioning in Le Fort I osteotomy. Materials and Methods: This finite element analysis was conducted in collaboration with Başkent University and Tinus Technologies. A standard human skull model was created in a computer environment (Altair Evolve, USA), and three different fixation systems—single-piece plate, Lplate, and prebent plate—were modeled. An iliac bone graft was fixed between the bony segments, and the biomechanical evaluation was performed by finite element analysis. Results: In all three fixation systems, stresses in plates and screws, segment displacements, and compressive and tensile stresses around the iliac graft and the adjacent screws were measured. The single-piece plate system exhibited the lowest segment mobility, whereas the prebent plate system showed the highest. Likewise, Von Mises stresses in plates and screws were lowest in the single-piece plate fixation. The highest Pmax value in the cortical bone adjacent to the screws was observed in the prebent plate system and the lowest in the Lplate system; Pmin values were highest with the Lplate. Regarding graft stresses, the lowest Pmin values were found in the singlepiece plate system. 9 Conclusion: Among the three systems, the singlepiece plate demonstrated the lowest values for segment stability and screw and plate stresses. Although it produced the highest compressive stresses in the graft, these values did not reach levels known to induce bone resorption; nevertheless, caution is advised when using cortical bone grafts.