Gökkuşağı alabalığı (oncorhychus mykiss) beslenmesinde yüksek enerjili yemler ve protein/enerji metabolizması
Protein and energy metabolism in rainbow trout (oncorhychus mykiss) fed high energy diets
- Tez No: 96470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM KORKUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, sindirilebilirlik, sindirilebilir enerji, metabolik enerji, net enerji, sindirilebilir protein / sindirilebilir enerji oram, yüksek enerjili yemler, büyüme
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
IV ÖZET GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss) BESLEMESİNDE YÜKSEK ENERJİLİ YEMLER VE PROTEİN / ENERJİ METABOLİZMASI ÖZDEMİR, Atilla Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Ali Yıldırım KORKUT Nisan 2000, 159 sayfa Intensif balık yetiştiriciliğinde, maliyetin %40-60'ını tek başına teşkil eden balık yemi, gerek gelişen teknoloji ile kullanılan ekipmanlar ve gerekse yapılan yoğun araştırmalar neticesi elde edilen veriler ışığında hem kompozisyon ve hem de kalite açısından önemli değişiklikler geçirmektedir. Avrupa' nm bir çok ülkesinde gökkuşağı alabalığı ve genel olarak salmonid beslemesinde son yıllarda yoğun olarak kullanılmaya başlanan yüksek enerjili yemler (> 19 MJ) kullanılarak 3 ayrı deneme gerçekleştirilmiştir. Birinci denemede ticari bir balık yemine haricen katılan balık yağı ile beslenen balıklar yükseltilmiş yağ oranının lehine büyümede önemli farklılıklar gözlenmiştir (p < 0.05). İkinci ve üçüncü denemede kullanılan yemler, yağ oranlan yükseltilmiş olarak sabit kalmak üzere farklı oranlarda protein içerecek şekilde 4 ayrı yem formüle edilerek (%50-45-40-35 / 28, protein /yağ) ticari bir yem fabrikasına yaptırılmıştır. İkinci deneme doğal su sıcaklığında (3.8-10 °C) yürütülmüş ve gruplardan %35 proteine ve 15.89 SP/SE değerine sahip grup birim yem tüketimine karşılık elde ettiği ağırlık kazancı, protein etkinlik oranı ve net protein kullanımı ile diğer gruplardan ayrılmıştır (p < 0.05). Aym yemlerin sabit su sıcaklığında (12 C ) kullanıldığı 3. Denemede ise ikinci denemeye göre farklı sonuçlar elde edilmiş ve % 50proteine sahip 1. grup büyüme ve beslenme parametreleri bazında diğer gruplara üstünlük sağlamıştır. Protein, yağ ve enerji sindirilebilirliği genel olarak protein oram düştükçe artmış ancak in vitro protein sindirilebilirliği değerleri sağlıklı bir bilgi vermemiştir. Yüksek yağ içeriğine rağmen karın boşluğunda biriken yağ protein değişiminden önemli ölçüde etkilenmemiştir (p >0.05). Her üç grupta da hepatosomatik indeks değerleri protein oram düştükçe azalma göstermiştir. Vücut kompozisyonunda her üç deneme için karkas yağ oram dışında önemli bir değişiklik gözlenmemiş ancak protein oram düştükçe karkas yağ oram artmıştır. Özellikle balığın sindirilebilir enerji ihtiyacının dikkate alınarak yapılacak beslemede yüksek enerjili yemlerin rahatlıkla kullanılabilirliği görülmüştür. Kullanılacak kaliteli hammadde seçimi ve bu hammaddelerin sindirilebilirlik değerlerinin de hesaba katıldığı bir formülasyon ile üretilecek yemlerin daha az azot ve fosfor yükü ile su ortamım daha az kirleteceği yüksek enerjili yemlerin kullanılmalarını çevre koruma açısından da avantajlı kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT PROTEIN AND ENERGY METABOLISM IN RAINBOW TRO\JT(Oncorhynchus mykiss) FED HIGH ENERGY DIETS ÖZDEMİR, Atilla PhD in Aquaculture Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ali Y. KORKUT April 2000, 159 pages A preliminary study was undertaken to determine the feeding response and performance of rainbow trout fed by diets with varying levels of protein and oil in the frame of three separate feeding trials. The second and third experiments were conducted to compare growth and feed utization of rainbow trout fed by varying protein level and fixed dietary oil. In order to obtain four different protein/oil ratios in diets in the first experiment, an extruded diet containing 50% protein and 16% fat was coated by fish oil in varying degrees. This process caused dilutions of the other nutrient contents in the diets. In the second and third experiments, four extruded diets containing altering levels of protein (50-45-40 and 35% respectively) and fixed level of fat (28%) were compared in naturally varying (Exp.2, 3.8-10 °C ) and constant (Exp. 3, 12 °C ) water temperature in experimental scale. The digestibility coefficients of protein, fat and energy were not affected by the dietary protein and dietary enrgy ratios (DP/DE) in the diets.The growth performance and feed efficiency were significantly better in fish fed diets by the diets with the highest DP/DE ratio both in Exp.l and Exp. 3, but contraversial results were obtained in Exp. 2 (p < 0.05). Fat in viscera contents was not affected by the dietary protein/fat levels in diets. Hepatosomatic index decreased as dietary protein increased. As expected, body lipid and dry matter contents of body, when compared with the initial body composition values, increased in all treatments as a result of the high dietary lipid content at the end of the experiment. However, final body composition did not differ among treatments.