Nükleer görüntü işleme algoritmalarının incelenmesi ve karşılaştırılması
Investigation and comparison of nuclear image processing algorithms
  1. Tez No: 96475
  2. Yazar: MEHMET BAYBURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer Görüntüleme, Algoritma, Nuclear Imaging. Algorithm
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, özellikle bir transmisyon görüntüleme tekniği olarak kullanılan çift enerjili görüntüleme tekniğine yeni bir boyut getirmek amacıyla yapılmıştır. Günümüzde medikal alanda, çok sayıda görüntüleme tekniği kullanılmakta ve teknikler gelişen teknolojiyle parelel daha çok bilgisayar tabanlı çalışacak şekle dönüşmektedir. Çalışmada bütün görüntüleme yöntemleri incelenmiş, görüntü oluşturmada ve projeksiyon alımındaki farklılıklar gözününe alınarak, iyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan teknikler ve en önemlisi radyografık veya tomografık teknikler olarak bölümlere ayrılmış ve her bölüm ayrıntılı incelenmiştir. Özellikle başlangıç olarak görüntüleme sistemlerinde sintilasyon detektörlerin yerine yarı iletken detektörlerin kullanılması konusunda deneyler yapılmış, bu deneylerin sonucunda kullanılmakta olan detektör sistemleri ile yan iletken detektörler arasındaki farklar belirtilmiştir.Çalışmada, günümüzde tıpta anjiografi uygulamasında kullanılan çift enerji görüntüleme tekniğine alternatif bir teknik geliştirilmiştir. Klasik çift enerji görüntüleme tekniğindeki X-ışını tüpüne 60 kVp ve 120 kVp gibi iki farklı tüp voltajı verilerek elde edilen iki farklı enerji spektrumu yerine, tek tüp voltajında elde edilen X-ışını spektrumunun belirli bir enerji değerinden ikiye bölünerek oluşturulan farklı spektrumlar kullanılmaktadır. Bu yöntemle beraber kullanılan CdZnTe yan iletken detektörün özelliklerinden bahsedilmiş ve sonuçta elde edilen SNR'ın (sinyal / gürültü oranı) yüksek çıkmasının getireceği avantajlar tartı şılmıştır. Bu avantajlardan en önemlisi, böyle bir sistemin kullanılması ile kontrast maddesinin kateterle verilmesi yerine koldan verilmesi mümkün olacak, böylece günümüz anjiografi uygulamasındaki, ölümle bile sonuçlanabilecek riskleri (damar patlaması vb.) ve fazla radyasyona maruz kalma olasılığı ortadan kaldırılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in order to bring a new perspective to the dual energy image technique wich is especially used as a transmission image method. Today, a great number of image techniques are being used in the medical area and those techniques are undergoing a great change so as to operate in a more computer based manner in the line with developing technology. In this study, present image techniques have been investigated, divided into four groups as ionizing, nonionizing and more importantly radiographic and tomographic, taking into consideration the differences in imaging and projection reception, then each group has been further investigated in detail. In the. first part of the experimental work, experiments have been carried out on using semi conductor detectors instead of sinlilation detectors in imaging systems and as a result of these experiments the differences between the detectors in use and semi-conductor detectors have been defined.In the second part, on the other hand, a new technique has been developed as an alternative to dual energy imaging technique which is, currently being used in angiography practices in medicine. Instead of two different energy spectra obtained by applying two different tube voltage, as 60 kVp and 120 kVp, to the X-ray tube in the dual energy imaging technique, different spectrums developed by dividing into two the energy value of the X-ray spectrum obtained from the single-tube voltage are being used. The specifications of the CdZnTe semi-conductor detector used together with this method have been mentioned and the advantages of the resulting high SNR (signal / noise ratio) value are discussed. The most significant of these advantages is the fact that such a system will enable the administration of the contrast on the arm instead of through a catheter, and thus eliminating the risks even leading to death (e.g. vein eruption) and the possibility of excessive exposition to radiation.