Aydın civarında eğime dik ve paralel sürümde farklı miktarda yüzeye verilen bitki artıklarının erozyona etkisi
The Effect of contour and parallel cultivation and different amount of mulch application on soil surface on erosion around Aydın
- Tez No: 96476
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAETTİN TAYSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Büyükmenderes Havzası, eğim yönüne dik sürüm, eğim yönüne paralel sürüm, kuru yağış, nemli yağış, malç, yüzey akış, sediment yoğunluğu, yapay yağış, toprak kaybı, Greatmenderes watershed, contour cultivation, parallel cultivation, dry rain, wet rain, mulch, runoff, sediment concentration, simulated rainfall, soilloss
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Ill ÖZET AYDIN CİVARINDA EĞİME DİK VE PARALEL SÜRÜMDE FARKLI MİKTARDA YÜZEYE VERİLEN BİTKİ ARTIKLARININ EROZYONA ETKİSİ VURGUN, Hasan Zafer Doktora Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alaettin TAYSUN Mart 2000, 160 Sayfa Araştırma, Ege Bölgesinde Büyükmenderes Havzasının Aydın civarındaki topraklarında yapay yağmurlayıcılar kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada eğime dik ve eğime paralel olarak işlenen 7,30 * 1,70 m boyutlarındaki parsellere 0, 150, 300 ve 450 kg/da hesabıyla malç verilmiştir. Yağış uygulamaları 70 mm/h intensitede kuru toprak üzerine 60 dakika (dry rain), 30 dakika aradan sonra 30 dakika süreyle (wet rain) ikinci yağış uygulanmıştır.. Elde edilen sonuçlara göre kuru yağışta yüzey akışın başlama süresi nemli yağışa göre çok fazla bulunmuştur. Yüzey akış ve toprak kaybı değerleri bakımından nemli yağış uygulamalarında kayıplar yüksek oranda artmıştır. Bu durumda bir yörede kuru ve nemli toprağa düşen yağışlar ile farklı mevsimlerde düşen yağışların sebep olduğu kayıpların çok farklı olabileceği görülmüştür. Her iki sürüm şeklinde yüzeye verilen malç hem yüzey akışı hem de toprak kaybını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF CONTOUR AND PARALLEL CULTIVATION AND DIFFERENT AMOUNT OF MULCH APPLICATION ON SOIL SURFACE ON EROSION AROUND AYDIN VURGUN, Hasan Zafer Ph. D.Thesis, Agricultural Faculty, Soil Department Supervisor: Prof. Dr. Alaettin TAYSUN March 2000, 160 Pages This research was, conducted using rainfall simulator on soils around Aydın in Great Menderes Watershed of Aegean Region. In Research, simulated rainfall was applied totally 90 minute duration which are first dry rain with 60 minute duration, second wet rain with 30 minute 7.30 * 1.70 m sized parcels tilled as contour and parallel and 0, 150, 300 and 450 kg/da mulch amount was spread on it. Mulch application in both tilled methods was reduced runoff and also decreased soilloss. According to the results, it was determined that runoff in dry rain started later than runoff in wet rain. The values of runoff and soil loss in wet rain application was increased at high rate. Thus, it was determined that erosion result from rainfall application in different seasons in area shown to us high difference.