Multimodales interaktives digitales Buch zurLesekompetenzförderung der angehenden DaF-Lehrer*innen: Design, Entwicklung und Implementierung
Almanca öğretmen adaylarının okuma becerilerine yönelik çok modlu etkileşimli dijital kitap: tasarım, geliştirme ve uygulama
  1. Tez No: 964761
  2. Yazar: BİNNUR ARABACI CANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ASUTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Almanca, Almanca öğretmen adayları, Okuma yetisi, Çok modlu etkileşimli dijital kitap, Tasarım tabanlı araştırma, German as a foreign language, pre-service GFL teachers, reading skills, multimodal interactive digital book, design-based research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 421
Özet
Bu araştırmanın amacı Almanca öğretmen adaylarının yabancı dil olarak Almanca okuma yetilerinin gelişimini destekleyecek çok modlu etkileşimli dijital kitap materyali tasarlamak, geliştirmek ve uygulamaktır. Araştırma, tasarım ve geliştirme araştırması yöntemini temel alarak desenlenmiştir. Çok modlu etkileşimli dijital kitabın tasarlanmasında, geliştirilmesi ve uygulanmasında ADDIE öğretim tasarım modeli ile hızlı prototipleme yöntemi birlikte kullanılmıştır. Toplamda üç yarıyıldan oluşan çalışma, üç aşama ve bir son uygulamada tamamlanmıştır. Birinci aşama, 2023/2024 güz ve bahar yarıyılları ile 2024/2025 güz yarıyılını kapsamaktadır. İkinci ve üçüncü aşamalar 2024/2025 bahar yarıyılını kapsamaktadır. Son uygulama ise 2024/2025 bahar döneminde Mart-Mayıs aylarındaki uygulamalarını içermektedir. Araştırmada hem nitel hem nicel veriler toplanmıştır. Nitel veriler; yarı yapılandırılmış görüşme formları, gözlem formu, öğrenci anekdot formu, araştırmacı günlüğü, uygulama sürecine ilişkin video kayıtları aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler; araştırmacı tarafından geliştirilen okuduğunu anlama başarı testi, Kutu ve Sözbilir (2011) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan öğretim materyalleri motivasyon anketi (ÖMMA) aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmanın nicel verileri ise istatistiksel olarak bağımlı örneklemler t-Testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen nitel ve nicel veriler; çok modlu etkileşimli dijital kitabın Almanca öğretmenliği programında öğrenim gören birinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerini geliştirdiğini, öğrenme motivasyonlarını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Almanca öğretmen adaylarının görüşleri; materyalin dikkat çekici ve öğrenmeyi teşvik edici olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca içeriklerin kelime hazinesi gelişimine katkısı ve okuma becerilerinin yanı sıra diğer dil becerilerine katkısı olumlu olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Das Ziel dieser Studie ist es, ein multimodales interaktives digitales Buchmaterial zu entwerfen, zu entwickeln und zu implementieren, um die Entwicklung der Lesekompetenz von angehenden DaF-Lehrkräften zu unterstützen. Die Studie wurde als designbasierte Forschung konzipiert. Bei dem Prozess des Designs, der Entwicklung und Implementierung des multimodalen interaktiven digitalen Buches wurde das ADDIE-Modell für die Unterrichtsgestaltung zusammen mit der Rapid-Prototyping-Methode eingesetzt. Die Studie, die sich über insgesamt drei Semester erstreckte, wurde in drei Phasen und einer abschließenden Implementierung durchgeführt. Die erste Phase umfasst das Herbst- und Frühjahrssemester 2023/2024 und das Herbstsemester 2024/2025. Die zweite Phase und die dritte Phase umfassen das Frühjahrssemester 2024/2025. Die endgültige Implementierung umfasst den Zeitraum von März bis Mai im Frühjahrssemester 2024/2025. Im Rahmen der Studie wurden sowohl qualitative als auch quantitative Daten erhoben. Qualitative Daten wurden durch halbstrukturierte Interviewformulare, Beobachtungsformulare, Anekdotenformulare für die Studierende, Tagebuch für Forscherin und Videoaufzeichnungen des Implementierungsprozesses erhoben. Quantitative Daten wurden durch den von der Forscherin entwickelten Test zum Leseverstehen und den von Kutu und Sözbilir (2011) ins Türkische adaptierten Fragebogen zur Motivation von Lehrmaterialien (ÖMMA) erhoben. Die qualitativen Daten der Studie wurden mittels einer deskriptiven Analyse und mit dem t-Test für abhängige Stichproben statistisch ausgewertet. Auf der Grundlage der gewonnenen qualitativen und quantitativen Daten wird festgestellt, dass das multimodale interaktive digitale Buch das Leseverständnis der Studierenden im ersten Studienjahr des Lehramtsprogramms Deutsch verbessert und ihre Lernmotivation positiv beeinflusst. Die Meinungen der angehenden DaF-Lehrkräfte zeigen, dass das Material bemerkenswert und lernförderlich ist. Ferner wurden der Beitrag des Inhalts zur Wortschatzentwicklung und sein Beitrag zur Lesekompetenz sowie zu anderen Sprachfertigkeiten positiv bewertet. Schlüsselwörter: Deutsch als Fremdsprache, angehende DaF-Lehrer*innen, Lesekompetenz, Multimodales interaktives digitales Buch, Designbasierte Forschung ABSTRACT This study aims to design, develop, and implement multimodal interactive digital book materials to enhance reading competence among future German as a Foreign Language educators. The study was structured as design-based research. In the process of designing, developing and implementing the multimodal interactive digital book, the ADDIE model for instructional design was used together with the rapid prototyping method. The study, encompassing three semesters, was executed in three phases and a principal implementation. The initial phase encompasses the autumn and spring semesters of 2023/2024, as well as the fall semester of 2024/2025. The second and third phases include the spring semester of 2024/2025. The conclusive implementation encompasses the duration from March to May during the spring semester of 2024/2025. Both qualitative and quantitative data were gathered for the study. Qualitative data were gathered using semi-structured interview forms, interview forms, student anecdotal records, a researcher's notebook, and video recordings of the implementation process. Quantitative data were collected using two instruments: the reading comprehension test developed by the researcher and the Motivation of Teaching Materials Questionnaire (ÖMMA) adapted into Turkish by Kutu and Sözbilir (2011). The study's qualitative data were subjected to statistical analysis by descriptive analysis and the t-test for dependent samples. An interactive digital book was created for the study, featuring texts aligned with the target language level and incorporating multimodal elements. The qualitative and quantitative statistics indicate that the multimodal interactive digital book enhances reading comprehension among first-year students in the German teaching program and positively affects their learning motivation. The perspectives of the prospective GFL-teachers suggest that the material is exceptional and facilitates learning. Moreover, the content's role in vocabulary enhancement, reading proficiency, and other language skills was assessed favorably.