Türkiye'de sınıf öğretmenliği alanında yapılmış lisansüstü tezlerin incelenmesi (2000-2024)
A review of postgraduate theses in the field of classroom teaching in Turkey (2000-2024)
- Tez No: 964764
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenliği, lisansüstü tez, doküman incelemesi, Classroom teaching, graduate thesis, document analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 2000–2024 yılları arasında sınıf eğitimi alanında yapılmış lisansüstü tezleri; yıl, yöntem, veri toplama aracı, veri kaynağı, üniversite, enstitü, anabilim/bilim dalı, tez türü, sayfa sayısı ve danışman unvanı açısından incelemektedir. Çalışmada nitel araştırma türlerinden doküman inceleme yöntemi kullanılmış; YÖK Ulusal Tez Veri Tabanı'ndaki izinli ve tam metin sınıf öğretmenliği yüksek lisans ve doktora tezleri incelenmiştir. Toplam 3450 tezden 2989'u yüksek lisans, 461'i doktora tezidir. Çalışma 2000–2024 yıllarıyla sınırlandırılmıştır. Sınıf öğretmenliği alanındaki tezler incelenerek araştırma eğilimleri değerlendirilmiştir. En çok tez 2024'te, en az tez 2003'te yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak en çok ölçek, en az ses kaydı kullanılmış; çalışma gruplarında ise çoğunlukla ilkokul ve ortaokul öğrencileri yer almıştır. En çok araştırma yapan ilk beş üniversite sırasıyla Gazi, Çanakkale Onsekiz Mart, Necmettin Erbakan, Marmara ve Çukurova'dır. Bu veriler, sınıf öğretmenliği alanındaki lisansüstü çalışmaların eğitim bilimleri ve uygulamaya katkı sağladığını göstermektedir. Ayrıca 2000–2024 aralığında tezleri inceleyen bir araştırmaya rastlanmamış olup, çalışma bu yönüyle literatüre önemli bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This study examines postgraduate theses in the field of classroom education in Turkey between 2000 and 2024 in terms of year, method, data collection tool, data source, university, institute, department/field of study, thesis type, number of pages, and advisor title. The study employed the document review method, one of the qualitative research methods, and analysed authorised and full-text master's and doctoral theses in classroom teaching from the YÖK National Thesis Database. Out of a total of 3,450 theses, 2,989 were master's theses and 461 were doctoral theses. The study was limited to the years 2000–2024. Theses in the field of classroom teaching were reviewed to evaluate research trends. The highest number of theses was completed in 2024, while the lowest number was in 2003. The most commonly used data collection tool was scales, while the least commonly used was audio recordings; the study groups primarily consisted of primary and secondary school students. The top five universities conducting the most research were, in order, Gazi, Çanakkale Onsekiz Mart, Necmettin Erbakan, Marmara, and Çukurova. These data show that postgraduate studies in the field of classroom teaching contribute to educational sciences and practice. Additionally, no research has been found that examines theses from 2000 to 2024, making this study an important guide for the literature in this regard.