Türkiye ve Yunanistan'ın sınıf öğretmeni yetiştirme programlarının karşılaştırılması
Comparison of primary school teacher training programmes in Turkey and Greece
- Tez No: 964768
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Eğitim, Sınıf Öğretmeni Yetiştirme Programları, Türkiye Eğitim Sistemi, Yunanistan Eğitim Sistemi, Comparative Education, Primary School Teacher Training Programs, General Education System in Turkey, General Education System in Greece
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, Türkiye ile Yunanistan'daki sınıf öğretmeni yetiştirme programlarının karşılaştırmalı olarak ele almayı amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi ve karşılaştırmalı eğitim yaklaşımlarından yatay yaklaşım kullanılmıştır. Her iki ülkede sınıf öğretmeni yetiştiren kurumların amaçları, eğitim programlarının süreçleri, kabul koşulları, ders içerikleri ve öğretmenlik uygulamaları gibi unsurlar analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde Türkiye'nin Trakya Üniversitesi sınıf öğretmeni yetiştirme programı ile Yunanistan'ın Trakya Demokritos Üniversitesi (Democritus University of Thrace) sınıf öğretmeni yetiştirme programı incelenmiştir. Veriler doküman analizi yöntemiyle toplanmış hem ulusal hem de uluslararası kaynaklardan, üniversite web sitelerinden ve akademik veri tabanlarından yararlanılmıştır. İnceleme sonucunda her iki ülkenin öğretmen yetiştirme sistemlerinin benzer yönleri olduğu kadar yapısal farklılıklar barındırdığı görülmüştür. Türkiye'de milli ve kültürel değerlere vurgu yapılmakta, Yunanistan'da ise Avrupa birliği normlarına uygunluk ön planda tutulmaktadır. Eğitim süresi her iki ülkede de 4 yıl olarak belirlenmiştir. Üniversite kabul koşullarında her iki ülke de merkezi sınav sistemi uygulanmaktadır. Ancak sınavlar içerik ve yapı açısından farklılık göstermektedir. Türkiye'de alan eğitimi dersleri ağırlık gösterirken Yunanistan'da meslek bilgisi dersleri ağırlık göstermektedir. Öğretmenlik uygulamaları dersi Türkiye'de 7. yarıyılda başlarken Yunanistan'da 5. yarıyılda başlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively examine the primary school teacher training systems in Turkey and Greece. The research employs the document analysis method, one of the qualitative research techniques, and the horizontal approach from comparative education methodologies. The analysis focuses on the objectives of institutions that train primary school teachers in both countries, the duration of their education programs, admission requirements, course content, and teaching practice components. During the research process, the primary school teacher training program of Trakya University in Turkey and that of Democritus University of Thrace in Greece were examined. Data were collected using document analysis and derived from both national and international sources, including university websites and academic databases. The findings reveal that while there are similarities between the teacher training systems of the two countries, there are also structural differences. In Turkey, there is a strong emphasis on national and cultural values, whereas in Greece, alignment with European Union standards is prioritized. The duration of education is four years in both countries. A centralized examination system is used for university admission in both countries; however, the content and structure of these exams differ. In Turkey, subject-specific teaching courses are predominant, while in Greece, pedagogical and professional knowledge courses are emphasized. The teaching practicum begins in the 7th semester in Turkey and in the 5th semester in Greece.