Vital Cuinet ve İzmir Merkez Sancağı üzerine gözlemleri
Vital Cuinet and his observations on the Central District of Izmir
- Tez No: 964782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ALFISTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vital Cuinet, İzmir, İzmir Merkez Kazağı, Vital Cuinet, İzmir, İzmir Central District
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Vital Cuinet, 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nu dolaşarak kapsamlı gözlemler yapmış ve bu bilgileri“La Turquie d'Asie”adlı eserinde toplamıştır. İzmir Merkez Sancağı'na dair gözlemleri, dönemin demografik yapısı, ekonomik faaliyetleri ve sosyal dinamikleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.Demografik Yapı: Cuinet'in gözlemlerine göre, 1880 ve 1890'larda İzmir merkez ilçesinde Türk ve Rum nüfusları birbirine oldukça yakındı. Bu durum, şehrin kozmopolit yapısını ve farklı etnik grupların bir arada yaşadığını göstermektedir. Ekonomik Faaliyetler: İzmir, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli ticaret merkezlerinden biriydi. Limanı sayesinde Avrupa ve Asya arasında bir köprü görevi görerek, tarım ürünleri başta olmak üzere çeşitli malların ihracatında kritik bir rol oynuyordu. Cuinet, İzmir'in bu ticari önemine eserinde değinmiştir. Sosyal ve Kültürel Yapı: Şehirde farklı etnik ve dini grupların bir arada yaşaması, zengin bir kültürel mozaik oluşturmuştur. Türkler, Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ve Levantenler gibi çeşitli topluluklar, kendi kültürel ve dini pratiklerini sürdürmüşlerdir. Bu çeşitlilik, İzmir'in sosyal dokusunu zenginleştirmiştir.Sonuç olarak, Vital Cuinet'in İzmir Merkez Sancağı üzerine yaptığı gözlemler, şehrin 19. yüzyıl sonlarındaki demografik, ekonomik ve sosyal yapısını anlamak için değerli bir kaynak teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Vital Cuinet traveled throughout the Ottoman Empire in the late 19th century, making extensive observations and compiling this information in his work“La Turquie d'Asie”. His observations on the Central District of İzmir provide important information about the demographic structure, economic activities and social dynamics of the period. Demographic Structure: According to Cuinet's observations, in the 1880s and 1890s, the Turkish and Greek populations in the central district of Izmir were quite close to each other. This shows the cosmopolitan structure of the city and the coexistence of different ethnic groups. Economic Activities: İzmir was one of the most important commercial centers of the Ottoman Empire in the 19th century. Thanks to its harbor, it served as a bridge between Europe and Asia and played a critical role in the export of various goods, especially agricultural products. Cuinet mentioned this commercial importance of Izmir in his work. Social and Cultural Structure: The coexistence of different ethnic and religious groups in the city created a rich cultural mosaic. Various communities such as Turks, Greeks, Armenians, Jews and Levantines maintained their own cultural and religious practices. This diversity enriched the social fabric of Izmir. In conclusion, Vital Cuinet's observations on the Central District of Izmir constitute a valuable source for understanding the demographic, economic and social structure of the city in the late 19th century.