Tükürük bezi lezyonlarının spektroskopik analizi
Spectroscopic analysis of salivary gland lesions
- Tez No: 964815
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN MİLOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tükürük bezi, neoplazm, ftır, spektroskopi, salivary gland, neoplazm, ftır, spectroscopy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasındaki amaç pleomorfik adenom (PA) ve mukoepidermoid karsinom (MEK) gibi tükürük bezi lezyonlarının Fourier Transform Infrared (FTIR) spektroskopisi ile biyokimyasal farklılıklarının incelenmesi ve makine destek algoritmaları ile sınıflandırılarak benign ve malign ayrımında FTIR'ın tanısal potansiyelini ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Çalışma grubu Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde bulunan, 2012-2025 yılları arasında farklı sebeplerden dolayı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran hastalardan alındı. Ön tanı almış olan PA ve MEK vakalarına ait parafin bloklar retrospektif olarak dahil edildi. 8 adet normal parotis (NP), 24 adet PA, 16 adet MEK tanısı konulmuş toplamda 45 adet numune alındı. Spektroskopik analizlerinin yapılması amacıyla Atatürk Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Anabilim Dalı'na yönlendirildi ve FTIR ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışma sonucunda benign ve malign tükürük bezi tümörlerine ait FTIR spektrumları arasında belirgin farklılıklar tanımlandı. Özellikle nükleik asit, protein ve lipitlere ait bantlarda anlamlı spektral değişiklikler gözlenmiştir. FTIR spektroskopisinin tanısal ayırt ediciliği desteklenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, FTIR spektroskopisinin tükürük bezi lezyonlarında biyokimyasal farklılıkları ortaya koymada non-invaziv, yorumlayıcı etkisinden uzak bir yöntem olarak kullanılabileceğini ve destek vektör makineleriyle kullanıldığında etkili bir yöntem olarak klinik tanıda büyük öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to investigate the biochemical differences between salivary gland lesions such as pleomorphic adenoma (PA) and mucoepidermoid carcinoma (MEK) using Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy and to classify them using machine learning algorithms in order to reveal the diagnostic potential of FTIR in distinguishing between benign and malignant lesions. Material and method: The working group obtained samples from patients who visited Atatürk University Faculty of Medicine Hospital between 2012 and 2025 for various reasons from the archives of the Department of Pathology, Faculty of Medicine, Atatürk University. Paraffin blocks belonging to PA and MEK cases with preliminary diagnoses were included retrospectively. A total of 45 samples were collected, including 8 normal parotid (NP), 24 PA, and 16 MEK diagnoses. They were sent to the Department of Analytical Chemistry at Atatürk University Faculty of Pharmacy for spectroscopic analysis, and FTIR measurements were performed. Results: The study identified significant differences between FTIR spectra of benign and malignant salivary gland tumors. In particular, significant spectral changes were observed in the bands associated with nucleic acids, proteins, and lipids. The diagnostic discriminatory power of FTIR spectroscopy was supported. Conclusion: The findings indicate that FTIR spectroscopy can be used as a non-invasive, interpretive method for revealing biochemical differences in salivary gland lesions, and that when used with support vector machines, it is an effective method that is of great importance in clinical diagnosis.