Permakültür temelli bahçe uygulamalarının okul öncesi çocuklarının davranışsal öz düzenleme becerilerine etkisinin incelenmesi
The effect of permaculture-based garden practices on the behavioral self-regulation skills of preschool children
  1. Tez No: 964816
  2. Yazar: AYZER TEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Permakültür, Okul Bahçesi, Öz Düzenleme, Erken Çocukluk, Permaculture, School Garden, Self Regulation, Early Childhood
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
PERMAKÜLTÜR TEMELLİ BAHÇE UYGULAMALARININ OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARININ DAVRANIŞSAL ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Somut ve sürdürülebilir okul bahçeleri, çocuklara deneyimleyerek öğrenme alanları sunan birer yaşam laboratuvarı niteliğindedir. Okullar Permakültür ilkelerini temel almaya başlayarak bahçelerinde uygulamaya çalışmaktadır. Bu çalışma, Permakültür temelli bahçe uygulamalarının okul öncesi 4-5 yaş çocuklarının davranışsal öz düzenleme becerilerine etkisini inceleyerek, ilişkisel araştırma modeliyle yürütülmştür. Araştırmanın bağımsız değişkenini Permakültür temelli bahçe uygulamaları, bağımlı değişkenini ise davranışsal öz düzenleme becerisi oluşturmaktadır. Çalışmanın temel amacı doğrultusunda;“Permakültür uygulamalarına katılan ve katılmayan 4-5 yaş çocuklarının davranışsal öz düzenleme becerileri arasında anlamlı bir farklılık var mı?”temel sorusu ışığında; yaş, cinsiyet ve annenin eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği sorularına da cevap aranmıştır. Araştırmanın katılımcılarını İstanbul ilinin MEB'e bağlı bağımsız devlet anaokullarından“B”anaokuluna ve“M”anaokuluna devam eden 4-5 yaş okul öncesi 97 çocuk oluşturmuştur. Araştırmanın sonuçları“B”grubunda ve toplam örneklemde davranışsal öz düzenleme düzeyini anlamlı şekilde etkileyen bir faktör olarak öne çıkmıştır. İki grup arasındaki istatistiksel anlamlı fark (t=7,616, p=0,000)“B”anaokulu grubundaki çocukların davranışsal öz düzenleme düzeylerinin“M”anaokulu grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermektedir. Toplam örneklem düzeyinde yapılan analizler, çocukların yaşları ile BADO-R puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark ortaya koymuştur (4 yaş = 43,95, 5 yaş =58,92), bu da davranışsal öz düzenleme becerilerinin yaşla birlikte önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Ayrıca“B”anaokulu grubunda kız çocukların davranışsal öz düzenleme becerilerinin erkek çocuklara kıyasla yüksek düzeyde olduğu (kızlar 64,76 (SS=9,96), erkekler 61,79 (SS=12,21)) anlamlı sonuçlar arasındadır. Araştırmanın bulgularına, Kişisel Bilgi Formu ve Baş-Ayak Parmakları-Dizler-Omuzlar-Revizyon (BADO-R) ölçeği kullanılarak ulaşılmış, elde edilen verilerin analizi SPSS 26.0 ile %95 güven düzeyinde çalışılarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PERMACULTURE-BASED GARDEN PRACTİCES ON THE BEHAVİORAL SELF-REGULATİON SKİLLS OF PRESCHOOL CHİLDREN Tangible and sustainable school gardens serve as living laboratories that provide children with opportunities for experiential learning. Schools have begun to adopt the principles of permaculture and seek to implement them in their gardens. This study examined the effect of permaculture-based garden practices on the behavioral self regulation skills of preschool children aged 4–5 by employing a quantitative correlational research design of the comparative type. The independent variable of the research is permaculture-based garden practices, while the dependent variable is behavioral self regulation skills. The primary research question was:“Is there a significant difference in behavioral self regulation skills between 4 to 5 year old children who participate in and do not participate in permaculture-based practices?”Additionally, the study sought to determine whether there were differences according to age, gender, and mother's educational level. The participants of the study consisted of 97 preschool children aged 4 to 5 attending“B”kindergarten and“M”kindergarten, both independent public preschools affiliated with the Ministry of National Education in Istanbul. The results indicated that, in both the“B”group and the total sample, permaculture-based garden practices emerged as a significant factor affecting behavioral self regulation levels. The statistically significant difference between the two groups (t=7.616, p=0.000) showed that children in the“B”kindergarten group had significantly higher behavioral self regulation levels compared to those in the“M”kindergarten group. Analyses conducted at the total sample level revealed a statistically significant difference between children's ages and their HTKS-R scores (age 4: M=43.95, age 5: M=58.92), indicating that behavioral self regulation skills significantly increased with age. Additionally, in the“B”Kindergarten group, girls' behavioral self regulation skills were found to be significantly higher than those of boys (girls: M=64.76, SD=9.96; boys: M=61.79, SD=12.21). The findings were obtained using the Personal Information Form and the Head-Toes-Knees-Shoulders-Revised (HTKS-R) scale, and the data were analyzed with SPSS 26.0 at a 95% confidence level.