Kronik böbrek hastalığında hastalığın fıb-4 belirtecinin etkisi; dolaylı karaciğer fibrozis göstergesi indeks değeri kullanarak, orta yaşlı ve yaşlı kronik böbrek hastalığında hastalık seyrinin incelenmesi
  1. Tez No: 964827
  2. Yazar: ZAFER BURAK ÇENDE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL GÖKÇAY BEK, DOÇ. DR. ALİ ERKAN DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Nefroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı, Hepatosteatoz, FIB-4 İndeksi, eGFR, AST/ALT Oranı, Chronic Kidney Disease, Hepatic Steatosis, FIB-4 Index, eGFR, AST/ALT Ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Giriş: Kronik böbrek hastalığı (KBH) ve hepatosteatoz, sıklıkla metabolik sendromla ilişkili olarak birlikte görülen ve global sağlık yükünü artıran iki önemli klinik durumdur. FIB-4 skoru, karaciğer fibrozisini invaziv olmayan şekilde değerlendirmede yaygın olarak kullanılan bir parametre olup, son yıllarda sistemik etkileri de araştırılmaktadır. Bu çalışmada, FIB-4 ile böbrek fonksiyonları arasındaki ilişki değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışmaya, KBH ve hepatosteatoz tanısı olan 316 hasta dâhil edildi. FIB-4 skoruna göre hastalar dört gruba (A–D) ayrıldı. Hastaların üç yıllık izlem verileri üzerinden eGFR, karaciğer enzimleri, hematolojik ve metabolik parametrelerin yıllık yüzdesel değişimleri hesaplandı. Bu değişimler önce gruplar arasında karşılaştırıldı, ardından tüm hasta grubunda Spearman korelasyon analizi ile değişkenler arası ilişkiler değerlendirildi. Bulgular: Grup karşılaştırmalarında FIB-4 skoru ile eGFR arasında anlamlı fark saptanmadı. Ancak Spearman korelasyon analizinde FIB-4 ile eGFR arasında zayıf düzeyde ancak anlamlı negatif korelasyon bulundu (r = -0.126, p = 0.025). FIB-4, AST ve AST/ALT oranı arasında pozitif korelasyon saptanırken, trombosit sayısı ile negatif yönde ilişki gözlendi. FIB-4 ile ferritin, sedimentasyon ve karaciğer boyutu gibi parametreler arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: FIB-4 skoru ile eGFR arasında saptanan zayıf fakat anlamlı negatif ilişki, karaciğer fibrozisinin böbrek fonksiyonları üzerinde dolaylı bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Ancak FIB-4'ün böbrek hastalığı prognozunu öngörmede sınırlı bir belirteç olduğu ve bu ilişkinin daha geniş ve uzun süreli çalışmalarla netleştirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Chronic kidney disease (CKD) and hepatic steatosis are two important clinical conditions that are frequently observed together, often in association with metabolic syndrome, and contribute significantly to the global health burden. The FIB-4 index is a widely used non-invasive marker for assessing liver fibrosis, and in recent years, its systemic implications have also been investigated. This study aimed to evaluate the relationship between FIB-4 and kidney function. Materials and Methods: This prospective cohort study included 316 patients diagnosed with both CKD and hepatic steatosis. Patients were divided into four groups (A–D) based on their FIB-4 scores. Using three-year follow-up data, the annual percentage changes in eGFR, liver enzymes, hematological, and metabolic parameters were calculated. These changes were first compared between groups, and then Spearman correlation analysis was used to assess the relationships between variables across the entire cohort. Results: No significant difference was observed in eGFR values between the FIB-4 groups. However, Spearman correlation analysis revealed a weak but statistically significant negative correlation between FIB-4 and eGFR (r = -0.126, p = 0.025). FIB-4 showed a positive correlation with AST and the AST/ALT ratio, and a negative correlation with platelet count. No significant association was found between FIB-4 and ferritin, erythrocyte sedimentation rate, or liver size. Conclusion: The weak but significant negative correlation between FIB-4 and eGFR suggests that liver fibrosis may have a potential indirect impact on kidney function. However, FIB-4 appears to be a limited predictor of renal disease progression. Further large-scale and long-term studies are needed to clarify this relationship.