Kardiyopulmoner bypass sırasında ''Hedef Odaklı Perfüzyon''sisteminin post-op dönemde böbrek ve karaciğer fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of ''Goal Directed Perfusion'' system during cardiopulmonary bypass on post-op kidney and liver function
- Tez No: 964837
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NEJAT SARIOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: GDP, Hedef Odaklı Perfüzyon, Kardiyopulmoner Bypass, ALT, AST, Üre, Kreatin, GDP, Goal Directed Perfusion, Cardiopulmonary Bypass, ALT, AST, Urea, Creatine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Teknikleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Teknikleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, hedef odaklı perfüzyon (Goal-Directed Perfusion, GDP) sisteminin kalp cerrahisi sırasında karaciğer ve böbrek fonksiyonları üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya, GDP protokolü uygulanan ve koroner arter bypass greftleme (CABG) operasyonu geçiren 80 hasta dahil edilmiştir. GDP uygulaması süresince oksijen taşıma indeksi (DO2i) değeri 250-450 ml/min/m² aralığında tutulmuştur. Hastaların karaciğer ve böbrek fonksiyonları alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), üre ve kreatinin düzeyleri kullanılarak preoperatif ve postoperatif dönemlerde karşılaştırılmıştır. Bulgular, hedeflenen DO2i aralığında sürdürülen GDP sisteminin, postoperatif dönemde karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında anlamlı değişiklikler oluşturup oluşturmadığını değerlendirmeyi sağlamıştır. Bu sonuçlar, GDP yaklaşımının organ fonksiyonlarını korumadaki potansiyel etkisini ortaya koymak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the effects of the Goal-Directed Perfusion (GDP) system on liver and kidney functions during cardiac surgery. A total of 80 patients who underwent coronary artery bypass grafting (CABG) with the application of GDP protocol were included in the study. During perfusion, the oxygen delivery index (DO2i) was maintained within the range of 250–450 ml/min/m². Liver and kidney functions were assessed by comparing preoperative and postoperative levels of alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), urea, and creatinine. The findings enabled the evaluation of whether maintaining the DO2i within the targeted range via GDP has a significant impact on postoperative liver and kidney functions. These results are important for understanding the potential of GDP in preserving organ function