Carignane şarabında polifenollerin stabilitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Determination the effects of different factors on polyphenolic stability of Cariguane wine
- Tez No: 96493
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT AKTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: red wine, polyphenolic compounds, fermentation, fining, maturation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Kırmızı şek şarap (Vitis vinifera L.cv.Carignane) üretiminde iki yıl boyunca (1997 ve 1998) değişik faktörlerinin (hasat zamanı: Brix 15 ve 20; fermentasyon şekli: spontan ve saf kültürü fermentasyon; maya susu: S.cerevisiae subsp. 7013 INRA“Fermivin”, S.cerevisiae subsp. 7000 INRA“Fermirouge”; enzim tipi: pektolitik enzim“Rapidase-ex-colour; sellülolitik enzim ”Savinose"; enzim kansantrasyonu: 2 g/hL ve 4 g/hL; durultma: % 0.1 jelatin; dinlendirme (6 ay) poiifenollik bileşMerinin konsantrasyonlarına ve stabiliteleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen şıralarda ve şaraplarda genel analizler, toplam poiifenollik madde analizleri (toplam polifenol, toplam tanen, toplam antosiyan); şaraplarda renk dağılımı (% D 280, % D 420, % D 520, % D 620, % DA, IC\ renk nüansı), bazı poiifenollik bileşiklerin (gallik asit, p-hidroksibenzoik asit,m-hidroksibenzoik asit, 2,3-hidroksibenzoik asit, vanillik asit, sirinjik asit, p-kumarik asit, ferrulik asit, sinnamik asit, (+) kateşin ve (-) epikateşin) analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
During production ( two years : 1997 and 1998 ) of red wines ( Vitis vinifera L. cv. Carignane) were investigated the effects of different factors (harvested time : Brix 15 and 20 ; fermentation type : spontaneous and by using pure culture; yeast strain: S. cerevisiae subsp.70/3 INRA“Fermivin”, S.cerevisiae subsp. 7000 INRA 'Termirouge“ ; enzyme type : pectolytic enzyme ”Rapidase - ex-colour“, cellulolytic enzyme ”Savinose“; enzyme consentration : 2g/h L and 4 g/h L ; fining : %0.1 jelatin ; maturation ( 6 months) over consentration and stability of polyphenolic compounds. In musts and wines were done general analyses, total polyphenolic compounds analyses ( total polyphenol, total tanen, total antosiyanin ), only in wines colour ranges ( %D 280, %D 420, %D 620, %DA, IC1, colour nuance or tint), both in musts and wines some polyphenolic compounds ( gallic acid, p-hydroxybenzoic acid, m-hydroxybenzoic acid, 2,3-hydroxybenzoic acid, vanilic acid, syringic acid, p- koumaric acid, ferulic acid, sinamic acid, (+)catechin, (-)epicatechin ) analyses. According to the results, the investigated factors were found to be significant ( p< 0.01) and preferable choices were determined : late harvest (Brix: 20 ) ; fermentation with pure culture ; ”Fermivin“+ ”Rapidase - ex - colour“+ 4 g/hL,”Fermirouge“+ ”Rapidase-ex - colour“+ 2 g/h L; ”Fermirouge“+ ”Savinose "+ 4 g/hL as yeast strains, enzyme types and consentration combinations. After fining treatments in polyphenols were seen significant ( p< 0.01) reductions ( different ranges in different groups and polyphenols ). After maturation ( 6 moths) were seen significant ( p< 0.01) changes ( in some polyphenols increases and in some decreases ) in polyphenols contents.