Üriner kateter takılı evde bakım hastalarının bakım vericilerine verilen eğitimin bakım verenlerin bilgi düzeyine ve hastaların idrar yolu enfeksiyon oranına etkisi
The effect of education given to caregivers of home care patients with a urinary catheters on the knowledge level of caregivers and urinary tract infection rate of patients
  1. Tez No: 964945
  2. Yazar: BURCU GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER GÖK UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım verici, evde bakım, enfeksiyon, hemşirelik, üriner kateter, Caregiver, home care, infection, nursing, urinary catheter
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırma üriner kateter takılı evde bakım hastalarının bakım vericilerine verilen eğitimin bakım verenlerin bilgi düzeyine ve hastaların idrar yolu enfeksiyon oranına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tek grup ön test-son test deneme modeli ile yarı deneysel olarak Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetlerine kayıtlı üriner kateter takılı hastalar ve bakım vericileri üzerinde 01 Mayıs 2024- 01 Mayıs 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetlerine kayıtlı ve üriner kateter takılı olan 71 hasta ve bakım vericisi, örneklemi ise araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 32 hasta ve bakım vericisi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Hasta ve Bakım Veren Tanıtım Formu”,“Bilgi Testi”ve“İdrar Stripi”ile toplanmıştır. Araştırmada bakım vericilere haftada 1 kez (1. ve 4.oturum yüz yüze, 2. ve 3. oturum online) 4 hafta boyunca eğitim yapılmış ve broşür verilmiştir. Araştırmanın verileri tanımlayıcı istatistikler, Wilcoxon testi ve McNemar Testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma için kurum izni ve etik kurul onayı alınmıştır. Bulgular: Araştırmada bakım verenlerin bilgi testi ön test son test ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p0.05). Sonuçlar: Araştırmada üriner kateter takılı hastaların bakım vericilerine verilen eğitimin bakım verenlerin bilgi düzeyini artırdığı ve hastaların idrar yolu enfeksiyon oranını azalttığı bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda üriner kateter takılı hastaların bakım vericilerinin bilgi düzeyini artırmak ve hastaların enfeksiyon oranını azaltmak için eğitim verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of the education given to the caregivers of home care patients with urinary catheters on the knowledge level of caregivers and the urinary tract infection rate of patients. Material and Method: The study was conducted between May 01, 2024 and May 01, 2025 on patients with urinary catheters and their caregivers registered to Ordu University Training and Research Hospital Home Health Services as quasi-experimental with a single group pretest-posttest experimental model. The population of the study consisted of 71 patients with urinary catheters and their caregivers registered to Ordu University Training and Research Hospital Home Health Services, and the sample consisted of 32 patients and caregivers who met the research criteria and agreed to participate in the study. The data of the study were collected with the“Patient and Caregiver Introduction Form”,“Knowledge Test”and“Urine Strip”. In the study, caregivers received training once a week (face-to-face sessions 1 and 4, online sessions 2 and 3) for 4 weeks and were given brochures. The data were evaluated with descriptive statistics, Wilcoxon test and McNemar Test. Institutional permission and ethics committee approval were obtained for the study. Results: In the study, a statistically significant difference was found between the knowledge test pre-test and post-test median values of the caregivers (p0.05). Conclusions: In the study, it was found that the training given to the caregivers of patients with urinary catheters increased the knowledge level of caregivers and decreased the urinary tract infection rate of patients. In line with these results, it is recommended to provide training to increase the knowledge level of caregivers of patients with urinary catheters and to reduce the infection rate of patients.