Hissedilen sosyal ve duygusal yalnızlık ile ilişki istikrarı arasındaki ilişkide sanal ilişki siteleri ve uygulamaları kullanımının düzenleyici rolü
The moderating role of online dating sites and applications use in the relationship between felt social and emotional loneliness and relationshi̇p stability
- Tez No: 964964
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal ve Duygusal Yalnızlık, İlişki İstikrarı, Sanal İlişki Siteleri ve Uygulamaları, Social and Emotional Loneliness, Relationship Stability, Online Dating Sites and Applications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada hissedilen sosyal ve duygusal yalnızlık ile ilişki istikrarı arasındaki ilişkide sanal ilişki siteleri ve uygulamaları kullanımının düzenleyici rolü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada“Sosyal ve Duygusal Yalnızlık”,“İlişki İstikrarı”ve“Sanal İlişki Siteleri ve Uygulamaları”değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir ve çeşitli demografik bilgilere göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma soruları Türkiye'de yaşayan 18 yaş üstü romantik ilişkisi olan 315 gönüllü katılımcıya uygulanmıştır. Katılımcıların 176'sı kadın, 139'u erkektir. Araştırmada,“Demografik Bilgi Formu”,“Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği”ve“İlişki İstikrarı Ölçeği”kullanılarak veriler toplanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, ilişki istikrarı alt ölçeklerinden ilişki doyumu ve bağlanım ile sosyal ve duygusal yalnızlık arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. İlişki yatırımı ile duygusal yalnızlık ve romantik yalnızlık alt boyutu arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Seçeneklerin niteliğini değerlendirme alt ölçeği ile sosyal ve duygusal yalnızlık arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sanal ilişki siteleri ve uygulamaları kullanımı düzenleyici etkisini sadece seçeneklerin niteliğini değerlendirme boyutunda anlamlı bir etkileşim göstermiştir. Sanal ilişki siteleri ve uygulamaları kullanımı ilişki doyumu, ilişki yatırımı ve bağlanım alt boyutları arasındaki ilişkiyi anlamlı düzeyde değiştirmemektedir. Buna göre sosyal ve duygusal yalnızlık düzeyinin bireylerin diğer ilişkileri değerlendirme biçimlerinde sanal ilişki siteleri ve uygulamaları kullanımı düzeyine bağlı olarak farklı etkiler gösterdiği ortaya konmuştur. Bulguların literatüre önemli bir katkı sağlayacağı klinik açıdan çift terapilerine ışık tutacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the moderating role of the use of online dating sites and applications in the relationship between perceived social and emotional loneliness and relationship stability. The research investigates the associations among the variables of“Social and Emotional Loneliness,”“Relationship Stability,”and“Use of Online Dating Sites and Applications,”while also exploring whether these associations differ based on various demographic characteristics. The research questions were administered to 315 voluntary participants over the age of 18 in Turkey who were in a romantic relationship. Among the participants, 176 were female and 139 were male. Data were collected using the“Demographic Information Form,”the“Social and Emotional Loneliness Scale,”and the“Relationship Stability Scale.”Statistical analyses revealed significant negative correlations between relationship satisfaction and commitment —two sub-dimensions of relationship stability— and social and emotional loneliness. A significant negative relationship was also found between relationship investment and the emotional and romantic loneliness sub-dimensions. Moreover, a significant positive correlation was identified between the sub-dimension of assessing the quality of alternatives and both social and emotional loneliness. The use of online dating sites and applications showed a significant moderating effect only in the dimension of assessing the quality of alternatives. However, it did not significantly alter the relationships between the use of these platforms and the sub-dimensions of relationship satisfaction, investment, and commitment. These findings suggest that the impact of social and emotional loneliness on individuals' evaluations of alternative relationships varies depending on their level of engagement with online dating platforms. The results are expected to contribute to the existing literature and offer valuable insights for clinical practices, particularly in the context of couple therapy.