Güneybatı Anadolu rana ridibunda pallas 1771 (anura; ranidae) populasyonlarında sitogenetik ve izoenzimik özelliklerin karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative studies on cytogenetics and isoenzyme features of southwest Anatolian rana ridibunda pallas 1771 (anura; ranidae) populations
  1. Tez No: 96498
  2. Yazar: NURŞEN ALPAGUT KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERİA FALAKALI MUTAF
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rana ridibunda, Mitotik ve Mayotik Kromozomlar, İzoenzim, Türkiye
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
m ÖZET GÜNEYBATI ANADOLU RANA RIDIBUNDA PALLAS, 1771 (ANURA : RANTOAE) POPULASYONLARINDA SİTOGENETİK VE İZOENZİMİK ÖZELLİKLERİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ ALPAGUT KESKİN, Nurşen Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Beria FALAKALI MUTAF Ekim 2000, 96 Sayfa Güneybatı Anadolu'da dağılım gösteren 9 Rana ridibunda Pallas, 1771 populasyonuna dahil 91 su kurbağasında mitotik ve mayotik kromozom özellikleri ile dört enzim sistemi analiz edilmiştir. Mitotik kromozomlarda populasyonlar arasında belirlenen farklılıklar iki grup açığa çıkarmıştır: İlki (İzmir Grubu) İzmir, Bulca, Pazarağaç ve ikincisi (Beyşehir Grubu) Eber, Akşehir, Gelendost, Eğirdir, Gölcük, Beyşehir populasyonlannı kapsar. En belirgin ayrım sekonder boğumun lokalizasyonunda gözlenmiştir, izmir Grubunda, 10. kromozomun uzun kolunda görülen sekonder boğum, Beyşehir Grubunda, 9. kromozomda bulunmuştur. Ayrıca 2., 3. ve 12. kromozom çiftleri de populasyonlar arasında farklılık göstermiştir. Metafaz I'de, çubuk şeklindeki bivalent sayısı da iki grup arasında önemli ayrımlardan biridir. Beyşehir Grubunda Metafaz I plakları 11 halka şeklinde ve 2 çubuk şeklinde bivalent içerirken, İzmir Grubunda sadece 1 çubuk şeklinde bivalent bulunur.rv Laktat dehidrogenaz, Malat dehidrogenaz, Superoksid dismutaz ve Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzim lokuslanndaki genetik değişkenlik larva, karaciğer, testis, oosit, iskelet kası ve kalp kası ekstraktlannda Poliakrilamid Jel Disk Elektroforeziyle ortaya konulmuştur. 7 izoenzim lokusu tarafindan kontrol edilen dört enzim sistemindeki allelik varyasyon UPGMA kullanılarak karşılaştınlmıştır. Populasyonlar arası ortalama uzaklık değerleri oldukça küçük olmasına rağmen, Benzerlik ve uzaklık matrisleri, çalışılan populasyonlann dendrogramlarda iki gruba ayrılma eğilimi gösterdiğini belirlemiştir. Bu sonuçlar, bazı küçük varyasyonlar dışında kromozomal verilerle uygunluk gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARATIVE STUDIES ON CYTOGENETICS AND ISOENZYM FEATURES OF SOUTHWEST ANATOLIAN RANA RIDIBUNDA PALLAS, 1771 POPULATIONS ALPAGUT KESKİN, Nurşen Ph. D. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Beria FALAKALI MUTAF October 2000, 96 pages The general features of the mitotic and meiotic chromosomes and the four enzyme systems were analyzed in 91 frogs belonging to nine populations of Rana ridibunda Pallas, 1771 distributed in Southwest Anatolia. The differences found in mitotic chromosomes have revealed the existence of two groups among the populations: the first - İzmir Group includes those from İzmir, Bulca, Pazarağaç, and the second - Beyşehir Group from Eber, Akşehir, Gelendost, Eğirdir, Gölcük, Beyşehir populations. The major distinction appeared on the localization of the secondary constriction which was seen on the long arm of the 10. chromosomes in Izmir Group whereas on the 9. chromosomes in Beyşehir Group. Furthermore, 2., 3. and 12. chromosome pairs differed in their morphologies between the two groups. The differences on the number of rod-shaped bivalents in metaphase I were also a noted diversity in these groups. Metaphase I spreads contained 11 ring and two rod-shaped bivalents in Beyşehir Group, whereas only one rod- shaped in İzmir Group.VI Genetic variability was assessed by applying polyacrilamid gel disc electrophoresis on extracts of tadpoles, liver, testes, oocytes, skeletal muscle and heart muscle for lactate dehydrogenase, malat dehydrogenase, superoxide dismutase and Glucose-6-phosphate dehydrogenase enzyme loci. We compared the allellic variation of four enzyme systems controlled by 7 isozyme loci between populations using UPGMA. The similarity and distance matrices indicated that the populations under study are inclined to be in two groups in dendrograms, although the average distances between populations were considerably smaller. These results corresponded with the chromosomal ones except few small variations. Keywords : Rana ridibunda, mitotic and meiotic chromosomes, isozymes, Turkey