Standart, önceden bükülmüş ve kişiye özel Le Fort plaklarının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of standard, pre-bent and custom made Le Fort plates by finite element analysis
- Tez No: 965018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KESKİN TUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CFR-PEEK, Le Fort Osteotomisi, Maksiller Down Fraktür, Sonlu Elemanlar Analizi, CFR-PEEK, Finite Element Analysis, Le Fort Osteotomy, Maxillary Down Fracture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, standart, önceden bükülmüş ve kişiye özel Le Fort plakalarıyla maksiller down fraktürün fiksasyonunun bilgisayar modellerini oluşturmak ve bu modelleri üç boyutlu sonlu eleman analizi yöntemiyle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Le Fort I osteotomisini takiben 4 mm'lik bir maksiller down fraktür ve 5 mm'lik maksilla ilerletmesini simüle eden üç boyutlu sonlu eleman modelleri, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) verileri kullanılarak oluşturulmuştur. Dört farklı fiksasyon tekniği sırasıyla modellenmiştir: (1) Dört adet standart L plak, (2) İki adet önceden bükülmüş Le Fort plak, (3) Kişiye özel 1 mm kalınlığında Le Fort plağı, (4) Aynı kişiye özel Le Fort plağının 1,5 mm kalınlığındaki versiyonu. Tüm plakalar hem titanyum hem de CFR-PEEK (karbon fiber takviyeli polieter- eter-keton) malzeme özellikleriyle analiz edilmiştir. Von Mises gerilmeleri, minimum ve maksimum asal gerilmeler ve üç farklı noktadaki yer değiştirme değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Plaklarda oluşan Von Mises gerilmeleri, kemikteki minimum asal gerilmeler ve yer değiştirme değerleri açısından, önceden bükülmüş Le Fort plakalarının daha üstün performans gösterdiği bulunmuştur. Ancak, vida üzerindeki Von Mises gerilmelerinin en düşük düzeyde olduğu model, standart titanyum L plaklarıyla oluşturulan model olmuştur. Ayrıca, CFR-PEEK malzemesinin, titanyuma kıyasla plaklar ve vidalarda daha düşük Von Mises gerilmeleri ürettiği gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, CFR-PEEK kullanımında kemikteki gerilme ve yer değiştirme değerleri titanyuma göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: İncelenen biyomekanik parametreler doğrultusunda, önceden şekillendirilmiş Le Fort plaklarının maksillanın down fraktürlerinin tespiti açısından daha uygun bir seçenek olduğu görülmektedir. Ayrıca, kortikal kemiğe benzer Young modülüne sahip CFR-PEEK malzemeler, fiksasyon sisteminde daha düşük stres oluşturma potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to create computer models of maxillary down fracture fixed with standard, pre-bent, and custom Le Fort plates and compare them using three- dimensional finite element analysis. Materials and Methods: 3D finite element models simulating a 4 mm down fracture and 5 mm maxilla advancement following the Le Fort I osteotomy were created using CBCT scan data. 4 different fixation techniques were simulated respectively; (1) 4 standard titanium L plate fixation, (2) 2 pre-bent titanium Le Fort plates; (3) customized 1 mm Le Fort plate; and (4) the same custom Le Fort plate with 1,5 mm thickness. All plates were simulated with titanium and CFR-PEEK material properties. Von Mises stresses, minimum principal stresses and displacement values on three points were calculated. Results: Regarding Von Misses stresses of the plates, minimum principal stresses on bone, and displacement, pre-bent Le Fort plates revealed better results. However, Von Misses stresses of the screws were the lowest in models with standard titanium L plates. It was revealed that CFR-PEEK material produced lower Von Misses stresses on plates and screws than titanium. However, the displacement and stress values in the bone were found to be higher compared to titanium. Conclusion: In terms of the biomechanical parameters studied, prebent Le Fort Plates seems to be more suitable for the fixation of a down fracture of the maxilla. Furthermore, with a similar Young's modulus to that of cortical bone, CFR -PEEK materials produce less stress on the fixation system.