Subperiosteal implantlarda vida sayısı ve oluk preparasyonunun sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the number of screws and groove preparation in subperiosteal implants with finite element analysis
  1. Tez No: 965025
  2. Yazar: ASLI BAŞKAN ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KESKİN TUNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atrofik Alveoler Kemik, Kişiye Özel Titanyum Subperiosteal İmplant, Oluk Preparasyonu Uygulanan Subperiosteal İmplant, Sonlu Elemanlar Analizi, Subperiosteal İmplant, Atrophic Alveolar Bone, Custom Titanium Subperiosteal Implant, Finite Element Analysis, Groove-Prepared Subperiosteal Implant, Subperiosteal Implant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Subperiosteal implantların yerleştirilmesi sırasında alveoler kemikte oluk preparasyonu yapılmasının ve sabitlenmesinde kullanılan fiksasyon vida sayısındaki değişikliklerin implant ve kemik üzerinde oluşan kuvvetlere etkisini görmektir. Gereç ve Yöntem: Ciddi atrofik maksillaya sahip hastanın tomografi verileri kullanılarak maksilla modeli oluşturulmuştur. Maksilla üzerinde, subperiosteal implantın vestibülde kemikle temas ettiği yüzeylerde oluk preparasyonu uygulanmamış ve uygulanmış (1 mm ve 2 mm) 3 maksilla modeli oluşturulmuştur. Toplam 6 veya 8 vida içeren 6 farklı subperiosteal implant tasarımı yapılmıştır. Subperiosteal implantların abutmentlarına bağlanan metal altyapı üzerine PMMA materyalinden sabit protez tasarlanmıştır. Protez üzerinden oblik ve vertikal kuvvetler ayrı ayrı bilateral uygulanarak oklüzal kuvvetler simüle edilmiştir. Oblik kuvvetler, 1. molar dişin fossasına bukkalden palatinale doğru 30° açı ile 50 N büyüklüğünde uygulanmıştır. Vertikal kuvvetler, 1. molar dişin fossasına 150 N ve santral dişin insizaline 100 N olacak şekilde uygulanmıştır. 12 lineer statik analizde; kemik üzerinde oluşan maksimum ve minimum principle stres; subperiosteal implantlar, metal altyapılar ve fiksasyon vidaları üzerinde oluşan von Mises stres değerleri incelenmiştir. Bulgular: Kemikte oluşan maksimum principle stres değerleri karşılaştırıldığında oluk preparasyonu uygulanan ve 6 vidalı senaryolarda, oluk preparasyonu uygulanmayan ve 8 vidalı senaryolara göre daha yüksektir. Subperiosteal implantlarda oluşan von Mises stres değerleri karşılaştırıldığında oluk preparasyonu uygulanmayan ve 6 vidalı senaryolarda, oluk preparasyonu uygulanan ve 8 vidalı modellere göre daha yüksektir. Vertikal kuvvetler subperiosteal implantlarda oluşan von Mises stresleri hariç diğer değerlendirme kriterlerinde daha yüksek stres oluşturmuştur. Sonuç: Subperiosteal implant üzerinde en yüksek von Mises değeri oluk preparasyonu uygulanmayan 6 vidalı subperiosteal implant tasarımında gözlemlenmiştir. Tüm senaryoların plastik deformasyona uğramadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the impact of groove preparation in the alveolar bone and the variation in the number of fixation screws on the forces acting on the subperiosteal implant and bone. Materials and Methods: A maxilla model was created using CT data from a patient with severe atrophic maxilla. Three models were made: one with no groove preparation and two with groove preparations (1 mm and 2 mm) on the surfaces where the subperiosteal implant contacts the bone. Six different implant designs, each with either 6 or 8 screws, were analyzed. A fixed prosthesis was designed from PMMA on a metal framework attached to the implant abutments. Bilateral oblique and vertical forces were applied to simulate occlusal forces. Oblique forces of 50 N at a 30° angle were applied to the first molar's fossa, while vertical forces of 150 N and 100 N were applied to the first molar and central incisor, respectively. In 12 linear static analyses, the maximum and minimum principal stresses in the bone, and von Mises stresses on the implants, metal frameworks, and screws were analyzed. Results: The maximum principal stress in bone was higher in the groove-prepared models with 6 screws compared to the models with 8 screws. The von Mises stress was also higher in the 6-screw, no-groove models. Vertical forces generated higher stresses, except for the von Mises stress on the implants. Conclusion: The highest von Mises stress was observed in the 6-screw, no-groove model. No plastic deformation occurred in any of the scenarios.