Buğdayda Ege Bölgesinden toplanmış bazı köy populasyonlarının verim ve verim komponentleri üzerine araştırmalar
Stadies on the yield and the yield components of some wheat laudraces collected from the aegean region
  1. Tez No: 96503
  2. Yazar: MELTEM BEĞENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BİRKAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, gen kaynağı, verim ve verim komponentleri, Wheat, genetic resources, yield and yield components
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET BUĞDAYDA EGE BÖLGESİNDEN TOPLANMIŞ BAZI KÖY POPULASYONLARININ VERİM VE VERİM KOMPONENTLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR BEĞENÇ, Meltem Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin B. Yıldırım Temmuz 1998, 48 sayfa Bu çalışma Menemen tarla koşullarında 3 ekim mevsimi süresince Ege Bölgesinin çeşitli yörelerinden toplanan bazı köy populasyonlarmın (ekmeklik ve makarnalık) verim ve verim komponentlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Standart çeşitlerle beraber denemeye alman materyaller, ilerdeki ıslah çalışmalarına ebeveyn olabilecek bireyleri seçmek üzere değerlendirmeye alınmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, köy populasyonlarmın hiçbir şekilde standart çeşitleri geçemedikleri görülmüştür. Fakat başak iriliği ve erkencilik yönünden dikkati çeken hatlara rastlanmıştır. Yapılacak başka ıslah çalışmalarında bu karakterler göz önüne alınabilir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT STUDIES ON THE YIELD AND THE YIELD COMPONENTS OF SOME WHEAT LANDRACES COLLECTED FROM THE AEGEAN REGION BEGENÇ, Meltem Ph.D. in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Metin B. Yıldırım July 1998, 48 pages This study has been conducted at Menemen fields of the Aegean Agricultural Research Institute for 3 planting years in order to determine the yield and the yieldcomponents of some wheat landraces (bread and durum wheats) collected from the Aegean Region. The materials were grown together with check cultivars and were evaluated in order to select some individuals to be possible parents in the future breeding programmes. In conclusion, it was found that none of the landrace was superior to the check cultivars for yield. But, some landrace populations had better spike size and earliness. In the future breeding programmes the selections from the landraces may be used as parents for spike size and earliness.