Ceza kanunlarının zaman bakımından uygulanması
Enforcement of criminal codes in terms of time
- Tez No: 965067
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza kanunu, Zaman bakımından uygulanma, Suçun işlendiği zaman, Kanunilik ilkesi, Lehe kanunun uygulanması, Criminal code, Enforcement ratione temporis, Principle of legality, Time of commission of the offense, Implementation of favourable code
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 850
Özet
Ceza kanunlarının zaman bakımından uygulanmasında, lehe kanunun uygulanması esastır. Fiilin işlendiği zamandan sonra çıkarılan bir kanun ile suç ve ceza öngörülemez veyahut ceza ağırlaştırılamaz, ancak sonraki lehe kanunun uygulanması gerekir. Ceza normu, hüküm ve müeyyide unsurlarından oluşan bir bütün teşkil eder. Kanunda meydana gelen değişiklik, öncelikle bir norm olarak ceza normu üzerindeki etkisinin belirlenmesini gerektirir. Ceza normunun çeşitli tasnifleri içinde normda meydana gelen değişiklikler, zaman bakımından uygulanma kuralları çerçevesinde değerlendirilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda zaman bakımından uygulanma kuralları m. 7 hükmünde düzenlenmiştir. Kanunda meydana gelen değişikliklerin etkisi, her bir kanunun somut olaya ayrı ayrı tatbik edilerek elde edilen sonuçların karşılaştırılması ile belirlenir. Türk ceza hukukunda lehe kanun hüküm kesinleştikten sonra da uygulanmaktadır. Ceza muhakemesi ve infaz kanunlarında meydana gelen değişikliklere ilişkin zaman bakımından uygulanma esasen farklıdır. Dolayısıyla ceza kanunlarının zaman bakımından uygulanmasında, bu normların ceza normlarından ayrılması gerekir. Bu ayrımda bir normun hangi kanunda yer aldığı dikkate alınacak ölçütlerden birisidir. Ceza kanunlarında düzenlenmekle birlikte bazı normlar açısından bu ölçütler işlevsiz kalır. Devletin cezalandırma hak ve yetkisine dayanan faaliyetleri kişilerin temel hak ve özgürlüklerine etki eder. Temel hak ve özgürlüklere ancak kanunla müdahale edilebilir. Bu çalışma kapsamında ceza hukukunun anayasal temelleri üzerine yoğunlaşıldığından bağlantı noktası kanunilik ilkesi olmalıdır. Ceza kanunlarının ve anayasanın ilgili hükümlerinin incelenmesi ile alt dayanakları ortaya konulabilen kanunilik ilkesi, ceza hukukunun güvence fonksiyonunun temelini oluşturur. 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası m. 38 hükmü temel esasları ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the enforcement of criminal codes in terms of time, it is essential that the favourable code shall be implemented. Criminal liability cannot be established or aggravated by a law enacted after the act, but the subsequent more favourable code must be applied. The criminal norm constitutes a whole form of provision and sanction elements. The amendment in the code requires, first of all, the determination of its impact on the criminal norm as a norm. Amendments in the norm within various classifications of the criminal norm are evaluated within the framework of the rules of enforcement of criminal codes in terms of time. In the Turkish Criminal Code No. 5237, the rules of enforcement of criminal codes in terms of time, are regulated in Article 7. The impact of the amendments in the code is determined by comparing the results obtained by implementing each code to the concrete case separately. In Turkish criminal code, the favourable code is also implemented after the judgement becomes final. Enforcement of criminal codes in terms of time, regarding the amendments in the criminal procedure and execution laws are dissimilar. Therefore, in the enforcement of criminal laws ratione temporis, these norms must be separated from criminal norms. One of the criteria to be considered in this separation is the code in which a norm is contained and its legal qualification. Nevertheless, these criteria often prove inapplicable to certain norms regulated within criminal codes. Operations based on the right and power of the State to punish affect individuals' fundamental rights and freedoms. Fundamental rights and freedoms may only be restricted by code. Since this study focuses on the constitutional bases of criminal law, the attachment point should be the principle of legality. The principle of legality, the sub-foundations of which can be revealed by analysing the relevant provisions of the criminal codes and the constitution, constitutes the basis of the guarantee function of criminal law. Article 38 of the 1982 Constitution of the Republic of Turkey sets out the fundamental principles.