Salmonella kentucky ile aşılı etlik piliçlerde probiyotik ve postbiyotiklerin, bağışıklık, mikrobiyom ve oksidatif strese etkisi
The effects of probiotics and postbiotics on immunity, microbiome, and oxidative stress in broiler chickens vaccinated with Salmonella kentucky
  1. Tez No: 965082
  2. Yazar: AYBİKE TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM SEKKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Veteriner Hekimliği, Pharmacy and Pharmacology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella Kentucky, Aşı, Bacillus subtilis, İmmün Sistem, Mikrobiyota, Probiyotik, Postbiyotik, Oksidatif Stres, Broyler, Salmonella Kentucky, Vaccine, Bacillus subtilis, Immune system, Microbiome, Microbiota, Probiotic, Postbiotic, Oxidative Stress, Broiler
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Kanatlı sektörü açısından oldukça bulaşıcı ve insana bulaşması ile ölümlere yol açan bir hastalık etkeni olan Salmonella Kentucky (S. Kentucky) suşundan hazırlanan inaktif S. Kentucky aşısı ile aşılanan etlik piliçlerin, bu aşıya ek olarak içme sularına Bacillus sp. sporlarından hazırlanan probiyotik ve postbiyotik katılması sonucu bu yardımcı maddelerin, karaciğer ve böbrek dokularında oksidatif hasar göstergesi olan antioksidan/oksidan parametrelerin belirlenmesi, bağırsak florasında meydana gelebilecek bakteriyel yük bakımından farklılıkların görülebilmesi için taze dışkı mikrobiyotasının incelenmesi ile antikor titrelerinin belirlenmesi ve aşıya ek olarak kullanılan organik maddelerin bağışıklık sistemi üzerine oluşturduğu etkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kanatlı Araştırma Birimi'nde yürütüldü. Denemede 130 adet etlik piliç (Ross 308) kullanıldı. Kontrol grubu hariç tüm civcivler, fakültemiz Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından hazırlanan Salmonella Kentucky inaktif aşısıyla 7. ve 21. günde (rapel doz) aşılandı. Rastgele seçilmek üzere toplamda 5 grup oluşturulup kontrol grubuna ve sadece aşı yapılan gruba, içine ekstra bir madde katılmamış içme suyu verilirken; diğer 3 gruptan birinin içme suyuna Bacillus subtilis'ten (B. subtilis) üretilen probiyotik, diğerinin içme suyuna B. subtilis'ten üretilen postbiyotik ve son grubun içme suyuna da yine B. subtilis'ten üretilen probiyotik ve postbiyotik karıştırılarak plastik yer suluklarına eklendi. Kan ve organ örneklerinin alınacağı 21. ve 42. günlerde, piliçlere anestezi (Ketamin) altında servikal dislokasyon yöntemi uygulandı. Antikor titresi açısından incelemek amacıyla boyun bölgelerinden kandan (2 ml) tüp aglüstinasyon testi yapıldı. Buna ek olarak kesim günlerindeki oksidatif stres parametrelerini değerlendirmek amacıyla, karaciğer ve böbrek dokularında total protein (TP), superoksitdismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon (GSH) ve malondialdehid (MDA) seviyeleri ölçüldü. Bağırsak xii mikrobiyotasında oluşan değişiklikleri değerlendirmek için gruplardan alınan taze dışkılardan mikrobiyom analizi yapıldı. Bulgular: Probiyotik ve postbiyotik takviyesi yapılan gruplarda bağışıklık parametrelerinde artış, mikrobiyal çeşitlilikte iyileşme ve oksidatif stres göstergelerinde azalma gözlenmiştir. Aşı uygulanan gruplarda bağışıklık yanıtında artış saptanmış, probiyotik ve postbiyotik takviyesi ile bu etkinin arttığı belirlenmiştir. Mikrobiyom analizlerinde faydalı bakteri oranlarında artış, zararlı bakteri oranlarında azalma tespit edilmiştir. Oksidatif stres parametrelerinde probiyotik ve postbiyotik uygulanan gruplarda MDA düşmüş, GSH düzeyleri ile antioksidan enzim aktiviteleri (SOD, CAT) artmıştır. Sonuç: Aşıya ek olarak, etlik piliçlerin içme suyuna probiyotik ve postbiyotik olarak B. subtilis eklenmesinin hem bağışıklık sistemini ve mikrobiyomu düzenleyici hem de oksidatif stresi azaltıcı etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar, probiyotik ve postbiyotiklerin aşı etkinliğini artırabileceğini ve etlik piliçlerin sağlığını korumada önemli destekleyiciler olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aims to evaluate the effects of Bacillus sp. spores-based probiotics and postbiotics, administered via drinking water in addition to an inactivated Salmonella Kentucky vaccine, on broiler chickens. Salmonella Kentucky, a highly contagious pathogen in the poultry industry, poses a significant risk to human health, causing fatalities upon transmission. This research seeks to determine the impact of these supplements on antioxidant/oxidant parameters as indicators of oxidative damage in liver and kidney tissues, to assess potential differences in bacterial load by examining fresh fecal microbiota, and to measure antibody titers to evaluate the effects of the organic supplements on the immune system. Material and Methods: This study was carried out at the Poultry Research Unit of Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine. In this trial, a total of 130 broiler chicken (Ross 308) were used. All chicks were vaccinated with inactivated vaccine S. Kentucky prepared by the Department of Microbiology of the faculty on the 7th and 21st days, respectively (booster dose). The groups were randomly divided into five groups. Water without additives was given for the control and only the vaccine-administered group; in the remaining three groups, drinking water was supplemented as such: in one group, water was mixed with a probiotic from Bacillus subtilis, in the second group, water was mixed with a postbiotic from Bacillus subtilis, while in the third group, the water was mixed with the combination of both probiotic and postbiotic of Bacillus subtilis; all the above was added to plastic drinkers. On the day of blood and organ sampling, broilers were anesthetized with Ketamine and euthanized with cervical dislocation on the 21st and 42nd days. For checking the antibody titers, 2 mL of blood was collected from the neck region and then a tube agglutination test was conducted. Further, for determining the oxidative stress parameters on the slaughter days, the concentration of TP, SOD, CAT, GSH, and MDA was determined in liver and kidney tissues. Intestinal xiv microbiota changes were determined by microbiome analysis, which was performed with fresh fecal samples taken from the groups. Results: The probiotic and postbiotic-supplemented groups had increased immune parameters, improved microbial diversity, and decreased markers of oxidative stress. The immune response rises in the vaccinated groups, and this effect was amplified by probiotic and postbiotic supplementation. Microbiome analysis was capable of determining an increase in beneficial bacterial ratios and a decrease in toxic bacterial ratios. In probiotics and postbiotics groups, MDA levels declined while the activity of antioxidant enzymes (SOD, CAT) and GSH increased. Conclusion: Apart from vaccination, supplementation of drinking water with Bacillus subtilis as a probiotic and postbiotic in broiler chickens was found to exert immune-supportive, microbiota-regulating, and oxidative stress-reducing effects. These results suggest that probiotics and postbiotics can enhance vaccine efficacy and are important supportive agents in maintaining the health of broiler chickens.