Yeni tanı Tip 2 diabetes mellitus hastalarında Selenoprotein P'nin prediktif değeri
The predictive value of Selenoprotein P in newly diagnosed Type 2 diabetes mellitus patients
  1. Tez No: 965089
  2. Yazar: GÜRKAN YARBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAHİT UÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Selenoprotein P, Tip 2 Diabetes Mellitus, biyobelirteç, HbA1c, insülin direnci, Selenoprotein P, Type 2 Diabetes Mellitus, biomarker, HbA1c, insulin resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Tip 2 Diabetes Mellitus (T2DM) dünya genelinde giderek artan bir halk sağlığı sorunu olup, erken tanı ve komplikasyonların önlenmesi açısından yeni biyobelirteçlerin araştırılması önem kazanmıştır. Bu çalışmada, karaciğer kaynaklı bir hepatokin olan Selenoprotein P (SeP)'nin yeni tanı almış T2DM hastaları ve kontrol grubundaki düzeylerinin değerlendirilmesi ve metabolik parametrelerle ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, yeni tanı T2DM tanısı almış 39 birey ve kontrol grubu olarak 41 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların sosyodemografik verileri, antropometrik ölçümleri, biyokimyasal analizleri ve SeP düzeyleri değerlendirildi. SeP düzeyleri ile glisemik ve metabolik parametreler arasındaki ilişkiler istatistiksel analizlerle incelendi. Bulgular: T2DM grubunda SeP düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.041). Yeni tanı T2DM hastalarında SeP ile VKİ (p= 0.021), trigliserit (P=0,008) arasında anlamlı korelasyon bulundu. Yeni tanı T2DM hastalarında SeP ile yapılan ROC Analizinde cut off 2.86, sensitivite %76.9 ve spesifite %53.7 bulunmuştur (p=0.041). Kontrol grubunda ailesinde DM tanısı olan ve olmayan hastaların SeP değerleri arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu (p=0,038). Kadın hastalarda kendi içinde değerlendirildiğinde SeP değeri yeni tanı T2DM hastalarında istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,018). Sonuç: Çalışmamız, SeP düzeylerinin yeni tanı T2DM hastalarında yükseldiğini ve bazı metabolik parametrelerle ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, SeP'nin T2DM'nin erken tanısında potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) is an increasingly prevalent global public health concern, and the search for novel biomarkers for early diagnosis and prevention of complications has gained importance. This study aimed to evaluate the levels of Selenoprotein P (SeP), a liver-derived hepatokine, in newly diagnosed T2DM patients and to investigate its relationship with metabolic parameters. Methods: This cross-sectional study included 39 individuals newly diagnosed with T2DM and 41 healthy volunteers as the control group. Sociodemographic data, anthropometric measurements, biochemical analyses, and SeP levels of the participants were evaluated. The relationships between SeP levels and glycemic and metabolic parameters were analyzed statistically. Results: Serum SeP levels were significantly elevated in the T2DM group compared to the control group (p = 0.041). Among newly diagnosed T2DM patients, SeP levels demonstrated a significant positive correlation with both body mass index (p = 0.021) and triglyceride levels (p = 0.008). Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis of SeP levels in this group identified a cut-off value of 2.86, with a sensitivity of 76.9% and a specificity of 53.7% (p = 0.041). In the control group, SeP levels differed significantly between individuals with and without a family history of diabetes mellitus (p = 0.038). Furthermore, subgroup analysis among female participants revealed significantly higher SeP levels in newly diagnosed T2DM patients compared to controls (p = 0.018). Conclusion: Our study demonstrated that SeP levels are elevated in newly diagnosed T2DM patients and are associated with certain metabolic parameters. These findings suggest that SeP may serve as a potential biomarker for the early diagnosis of T2DM.