Fazıl Ahmet Bahadır'ın hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A study on the life and works of Fazıl Ahmet Bahadır
  1. Tez No: 965106
  2. Yazar: MUHARREM KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM NEMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanlık Şiirleri, Türk şiirinde Millî Tarih ve Millîlik Bilinci 2025, 191 sayfa, Heroic Poems, National History and National Consciousness in Turkish Poetry 2025, 191 page
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Millî bir edebiyatın amacı; millî konulara yönelmek, toplumda yaşayan insanların kültürel değerlerini ortaya koymak ve millî bir hafızayı gelecek nesillere aktarmaktır. Millî bir şair olarak Fazıl Ahmet Bahadır da eserlerinde bu konuda hayli bilinçlidir. Türk toplumu ve Türk tarihi özelinde dikkate değer ve üzerinde durulması gereken şiirleri bulunan şair hakkında günümüze dek kapsamlı bir akademik çalışma yapılmadığı görülmektedir. Bu çalışmada özellikle yaşamı hakkında detaylı bir bilgi bulunmayan Fazıl Ahmet Bahadır'ın hayatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. Çalışmamızda öncelikle Fazıl Ahmet Bahadır'a gelene kadar Türk edebiyatında millî meselelerin kimler tarafından, ne şekilde ele alındığı ana hatlarıyla değerlendirilmiş ve ardından şairin hayatı hakkında bilgiler verilmiştir. Akabinde şairin şiirleri tematik olarak sınıflandırılmış ve incelenmiştir. Son olarak Fazıl Ahmet Bahadır'ın eserlerinde dil ve üslûp olarak ön plana çıkan hususiyetler örnekleriyle beraber açıklanmıştır. Çalışmamızın son kısmında Fazıl Ahmet Bahadır'ın Türk edebiyatında millî meseleleri ele alan hangi şairlerle ortak noktalarda buluştuğu belirtilmiş ve eserlerinde göstermiş olduğu bazı hususiyetlerle onu“son destan şairi”olarak değerlendirmek uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of a national literature is to address national issues, to reveal the cultural values of the people living in the society and to transmit a national memory to future generations. As a national poet, Fazıl Ahmet Bahadır is quite conscious of this issue in his works. It ise seen that there has not been a comprehensive academic study on the poet, who has poems that are remakable and should be emphasized in the Turkish society and Turkish history. In this study, the life and works of Fazıl Ahmet Bahadır, about whose life there is no detailed information, are emphasized. In our study, first of all, until Fazıl Ahmet Bahadır, who and how the national issues were handled in Turkish literature were evaluated and then information about the poet's life was given. Subsequently, the poet's poems were thematically classified and analyzed. Finally, the issues that stand out as language and style in Fazıl Ahmet Badır's works are explained with examples. In the last part of the study, it was determined with which poets who discussed national issues in Turkish literature Fazıl Ahmet Bahadır met in common points and it was found appropriate to evaluate him as“the last epic poet”with the issues he showed in his works.