Topraksız kavun yetiştiriciliğinde torba özelliklerinin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkileri üzerine araştırmalar
Investigation on the effect of bag properties on plant growth, yield and fruit quality of muskmelon grown by soilless culture
- Tez No: 96516
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Topraksız tarım, kavun, torba kültürü, torf, pomza, Soilless culture, muskmelon, bag culture, peat, pumice
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET TOPRAKSIZ KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TORBA ÖZELLİKLERİNİN BİTKİ GELİŞİMİ, VERİM VE KALİTEYE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Gül AYDOĞAN, Nimet Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe Gül Mart 2000, 179 sayfa Bitkisel materyal olarak Polidor Fi kavun çeşidinin kullanıldığı bu çalışma, 1997 ve 1998 yıllarında, Şubat ve Temmuz aylan arasında, Antalya'nın Kumluca ilçesinde PE ile örtülü bir serada gerçekleştirilmiştir. 1997 yılında yetiştirme ortamı olarak torf kullanılmış ve (1) torba rengi (beyaz ve siyah), (2) torba şekli (dik ve yatay), (3) torba hacmi (4, 8 ve 12 litre/bitki) olmak üzere üç 3 farklı faktörün serada kavun yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesine etkileri incelenmiştir. 1998 yılında ise (1) yetiştirme ortamı (% 100 torf, % 75 torf + % 25 pomza, % 50 % torf + % 50 pomza, % 25 torf + % 75 pomza, % 100 pomza), (2) torba şekli (dik ve yatay) ve (3) torba hacmi (8 ve 12 litre/bitki) olmak üzere üç farklı faktör ele alınmıştır. Denemeler Tesadüf Blokları deneme desenine uygun şekilde üç tekrarlı olarak düzenlenmiştir. Denemeye dahil edilmemekle birlikte, karşılaştırma yapmak üzere, aynı serada toprakta yetiştiricilik de yapılmıştır. Sonuç olarak, topraksız kavun yetiştiriciliğinde 8 litre/bitkilik ortam hacminin ve yatay torbalarda yetiştiriciliğin daha iyi olduğu saptanmıştır. En yüksek verim torftan alınmış, pomzanın torfa göre verimi azalttığı saptanmıştır. Bu nedenle pomzanın organik materyallerle karıştırılarak kullamlmasmm daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Ayrıca topraksız yetiştiriciliğin, toprağa göre serada kavun yetiştiriciliğinde önemli verim artışına yol açtığı belirlenmiştir. Torf ile doldurulan 8 litre/bitki hacimli yatay torbalardan, toprakta yetiştiriciliğe göre 1997 yılında % 72, 1998 yılında ise % 57 daha fazla verim alınmıştır. Kavunda en önemli kalite kriteri olan toplam suda çözünebilir maddeler miktarının da topraksız yetiştiricilikte toprağa göre artış gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION ON THE EFFECT OF BAG PROPERTIES ON PLANT GROWTH, YIELD AND FRUIT QUALITY OF MUSKMELON GROWN BY SOILLESS CULTURE Gül AYDO?AN, Nimet Ph. D. Thesis, Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Ayşe Gül March 2000, 179 pages This study using melon cv. Polidor Fi as test material was carried out in a PE covered greenhouse in Kumluca-Antalya between February and July in 1997 and 1998. In 1997, peat was used as the growing medium and (1) bag colour (white and black), (2) bag orientation (vertical and horizontal) and (3) bag volume (4, 8 and 12 litres per plant) were investigated to determine the effects of plant growth, yield and fruit quality of muskmelon grown under greenhouse conditions. The experimental factors were as follows in 1998: (1) media (peat 100 %, peat 75 % + pumice 25 %, peat 50 % + pumice 50 %, peat 25 % + pumice 75 %, pumice 100 %), (2) bag orientation (vertical and horizontal) and (3) bag volume (8 and 12 litres per plant). Experiments were set up according to the randomized complete block design with three replicates. To make a comparison, plants were grown in soil within the same greenhouse, besides the research mentioned above. As a conclusion, using 8 litres growing medium per plant in horizontal bags was recommended for soilless cultivation of muskmelon plants. The highest yield was obtained from the plants grown in peat, and pumice resulted in a lower yield than peat. It was concluded that using pumice mixed with organic materials would be better. Soilless cultivation resulted in a significant increase in yield compared to traditional soil cultivation of muskmelon plants under greenhouse conditions. This increase reached a level of 72 % and 57 % in 1997 and 1998, respectively, in the plants grown in horizontal bags filled with 8 litres of peat per plant. It was determined that fruits obtained from the plants grown by soilless culture had higher total soluble contents, the most important quality criterion for melon fruits, than those obtained from soil grown plants.