Tane tutumu ve ben düşme döneminde yapılan yaprak gübrelemeleri ve ethrel uygulamalarının yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinde olgunlaşmaya etkileri üzerinde araştırmalar
Studies on the effect of ethrel and different foliar fertilisers application during the verasion and fruit set on ripening of yuvarlak çekirdeksiz (round sultanas) grape cultivar
  1. Tez No: 96515
  2. Yazar: MUSTAFA AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN İLTER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yuvarlak çekirdeksiz, Üzüm, Ethrel, Yaprak gübresi, Asitler, Şekerler, Vitaminler, Round sultanas, Grape, Ethrel, Foliar Fertiliser, Acid, TSS, Vitamins
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ill ÖZET TANE TUTUMU VE BEN DÜŞME DÖNEMİNDE YAPILAN YAPRAK GÜBRELEMELERİ VE ETHREL UYGULAMALARININ YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE OLGUNLAŞMAYA ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTİRMALAR AKYÜZ, Mustafa Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr.Ertan İLTER Mayıs 2000, 66 sayfa Araştırmanın amacı bazı yaprak gübreleri ile Ethrel hormonunun tek başına ve çeşitli bazı kombinasyonlar halinde uygulanmasının üzümün verim ve kalitesi üzerine etkisini saptamaktır. Bu araştırma 1998-1999 yıllarında İzmir'in Bayındır ilçesi Kavakalan köyündeki bir bağda yapılmıştır. Denemede Mono amonyum fosfat (MKP), Potasyum nitrat (KN03) ve TZF yaprak gübreleri ve Ethrel hormonu kullanılmıştır. Uygulama konulan MKP, KN03, TZF, Ethrel (E), MKP+E, KN03+E, TZF+E, kontroldür. Yaprak gübreleri daima tane tutumu döneminde, Ethrel hormonu ise ben düşme döneminde atılmıştır. Hasat zamanında yaş üzüm verimi ve alman üzüm örneklerinde % TSÇKM miktarı, titrasyonla asitlik miktarı (g/l), pH değeri, 100 tane ağırlıkları, üzüm sırasındaki organik asitler, şekerIV fraksiyonları, vitaminler, ayrıca bağın beslenme durumunu incelemek için yapraklarda makro ve mikro besin elementleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre E, MKP+E, TZF+E ve KN03+E uygulamaları (24.0-25.6 kg) en yüksek verimi verirken en düşük verim Kontrol uygulamasından (14.7 kg) elde edilmiştir. Üzümün kalite öğelerinden olan kuru madde % 23.4 değeri ile en fazla TZF+E uygulamasında, MKP uygulamasında ise % 21.4 değeriyle en düşük seviyede gerçekleşmiştir. Titre edilebilir asitlik (g/l) açısından en yüksek değeri 9.8 g/l değeriyle Kontrol ve MKP uygulamaları verirken en düşük değeri 7.1 g/l ile KN03+E uygulaması vermiştir. Tane ağırlıkları bakımından en yüksek değeri KN03+E uygulaması (203.5 g) verirken en düşük değeri (153.3 g) Kontrol uygulaması vermiştir. pH açısından en yüksek değeri 3.5 ile KN03 + Ethrel ve TZF + E, en düşük değerleri ise Kontrol ve MKP (3.2) uygulamaları vermiştir. Üzümün organik asit (Tartarik, Malik ve Sitrik) içeriği uygulamalardan önemli derecede etkilenmiştir. Ethrelli uygulamalarda: Tartarik Asit içeriği 0.58-0.66 g/lOOg, Malik Asit içeriği 0.53-0.58 g/100g, Sitrik Asit içeriği 0.012-0.028 g/lOOg arasında değerler olup ethrelsiz uygulamalarda bu değerler; tartarik asit için 0.65-0.79 g/100g, malik asit için 0.60-0.69 g/100g ve sitrik asit için ise 0.032-0.033 g/100g arasında tespit edilmiştir. Üzümün şeker içeriği uygulamalardan önemli derecede etkilenmiştir. Üzümün en önemli şekerleri olan Glikoz ve Früktoz içerikleri bakımından ethrelin de yer aldığı uygulamalar, ethrel siz uygulamalara göre daha yüksek şeker miktarları vermiştir. Örneğin Glikoz içeriği açısından ethrelli uygulamalar 10.74-11.56 g/lOOg arası değerler verirken, ethrel siz uygulamalar (9.48-10.41 g/100g) arası değerler vermiştir. Bu değerler Früktozda da devam etmiş ve ethrel uygulamaları 10.63-11.55 g/lOOg, ethrel siz uygulamalardan 9.27-10.23 g/100g daha yüksek değerler vermişlerdir. Sakaroz ethrel uygulamalarından etkilenmemiştir. Uygulamaların üzümde Thiamin (Bl) ve Riboflavin (B2) içeriğine etkileri şöyle olmuştur, Ethrel ve Ethrel+Yaprak Gübresi uygulamalarının, kontrol ve sadece Yaprak Gübresi uygulamalarına göre içerik miktarım artırıcı sonuçlar verdiği görülmüştür. Thiamin veRiboflavin içeriği açısından en yüksek değeri TZF + E (56.9 - 25.8 mg/lOOg) verirken, sadece Riboflavin içeriği açısından KN03+E (25.9 mg/100 g) en yüksek sonucu veren ikinci uygulama olmuştur. TZF (39.4 mg/100g) en düşük Thiamin; ve Kontrol uygulaması ise en düşük Riboflavin (18.5 mg/100 g) değerini vermiştir. Uygulamalar, asmanın beslenmesi üzerine önemli derecede etkili olmuştur. Yaprak analizlerine ait veriler sınır değerlerine bakılarak; ve ayrıca istatistik analizlerine dayanarak yorumlanmıştır. Sınır değerlerine göre asma Fosfor açısından“Kötü”, Potasyumca“Oldukça İyi”, Kalsiyumca 'Minimum“ ve Sodyum açısından ”Kötü“ beslenmeyi gösteren sınır değerlerini verirken Magnezyum bakımından TZF uygulamasında ”Oldukça İyi“, Demir bakımından ”Yüksek“, Çinko ve Mangan değerleri açısından ise ”Optimum“, bunun dışmda TZF+E uygulaması Bakır değeri açısından ”Yüksek" beslenmeyi gösteren değerler vermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT STUDIES ON THE EFFECT OF ETHREL AND DIFFERENT FOLIAR FERTILIZERS APPLICATION DURING THE VERASION AND FRUIT SET ON RD7ENING OF YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ ( ROUND SULTANAS ) GRAPE CULTTVAR AKYÜZ, Mustafa PhD Thesis, Department of Horticultural Science Supervisor: Prof.Dr.Ertan İLTER May 2000, 66 pages In this research; application of Ethrel and different Foliar Fertilisers and their different combinations on Yuvarlak çekirdeksiz (Sultanas seedless) and its effects on the yield, fruit quality and ripening were investigated. The research was carried out in a vineyard which is situated in Kavakalan/Bayındır during the 1998 and 1999 periods. During the trial the foliar fertilisers; Mono-amonyum-fosfat (MKP), Potasyum-nitrat (K2N03) and TZF and their different combinations were applied during the fruit set as well as the Ethrel (E) was applied during the verasion period. The yield was determined during the harvest. Grape samples were taken during the fruit growing period and the harvest for the analyses of total soluble solids (TSS), acidity, pH, berry weight, organic acids, sugarvu and vitamins. Meanwhile macro and micro element contains were analysed in leaf samples which were taken during the growing season in order to determine the vine nutrition intake. According to the results; yield was effected significantly as the highest yield was held from the E, MKP+E, TZF+E and KN03+E treatments (24.0-25.6 kg) and the lowest yield from Control (14.7 kg). The highest TSS was realised from TZF+E (23.4 %) and lowest from MKP (21.4%) treatments. The highest acidity was realised from Control and MKP (9.8 g/1) and the lowest from KN03+E (7.1 g/1). The highest berry weight was realised from KN03+E (203.5 g) and lowest from Control (153.3 g). The highest pH level was obtained from KN03+E and TZF+E, and the lowest from Control and MKP (3.2) Organic acid contents were effected significantly from the applications. Applications with Ethrel; tartaric, malic and citric acid contents were higher than other applications without Ethrel. Sugar contents were effected significantly from the applications. Applications with Ethrel; glucose and fructose contents were higher than other applications. Sucrose content was not affected from Ethrel applications. Thiamine and Riboflavin contents were affected significantly from the applications. Applications with Ethrel raised significantly Thiamine and Riboflavin contents in comparison to others. Macro and micro element contents were analysed in leaf samples which were taken during the growing season in order to determine the vine nutrition intake. Phosphorus, Potassium, Calcium and Sodium contents were not effected by the applications significantly. On the other hand other elements Magnesium, Copper, Zinc and Mangan were effected from treatments and application time, Iron was affected only from treatments. In all elements the treatment TZF showed the best results according to its element contents were higher than others