Zamana bağlı kısmi türevli diferansiyel denklemler için açık ve kapalı yöntemler üzerine
Explicit and implicit methods for time dependent partial diferential equations
- Tez No: 96517
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Parabolik denklemler, hiperbolik denklemler, rasyonel yaklaşım, çizgiler yöntemi, parelel algoritmalar, Parabolic equations, hyperbolic equations, rational approximation, lines method, parallel algorithms
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezde zamana bağlı kısmi türevli diferansiyel denklemler ele alınmıştır. Bu denklemler çizgiler yöntemiyle adi diferansiyel denklem sistemine indirgenerek analitik çözümde yer alan üstel matris fonksiyonuna uygun yaklaştırmalar yapılmaya çalışılmıştır. Daha önce yapılmış olan bu tür çalışmalara yer verilerek daha sonra amaca uygun bir nonpolinomial yaklaşım oluşturulmuştur. Üstel matris fonksiyonu için elde edilen bu nonpolinomial yaklaşım kullanarak rekürsifiiği sağlayan yeni algoritmalar türetilmiştir. Bu algoritmaların bulduğu sonuçlar örnek sayısal problem üzerinde elde edilmiştir. Bu sonuçların elde edilmesi için gerekli olan programlar MapleV matematiksel programı ile yapılmıştır. Son bölümde sonuçlar tablolar ve grafikler halinde sunularak sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, time dependent problems are investigated. These problems are reduced in ordinary differential system. It is done possible approximations for exponential matrix function. It's obtained nonpolinomial approximation which is best for our purpose. Nonpolinomial approximation for exponential matrix function is used for iteration and new algorithms are derived. Numerical results are obtained. These results are found by computer programming. The computer programs are done by MapleV.