Lead free PVC heat stabilizers
Kurşunsuz PVC ısıl kararlı kılıcıların geliştirilmesi
- Tez No: 96518
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM BALKÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ba kararlı kılıcı, ESO, kalay kararlı kılıcı, doğal zeolit, PVC, ısıl kararlılık, UV spektroskopisi, TGA, Ba stabilizer, ESO, organotin stabilizer, natural zeolit, PVC, Thermal Stability, UV spectroscopy, TGA
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
V ÖZET KURŞUNSUZ PVC ISI KARARLI KILICILARI ARKIŞ, Esen Doktora Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Devrim Balköse Ekim 2000, 170 pages Emülsiyonda polimerleştirilmiş ve plastikleştirilmiş PVC'nin ısıl kararlılığına ticari ısı kararlı kılıcı Ba310, epoksidize soya fasulyesi yağı, doğal zeolit ve sıvı kararlı kılıcı LSN 117'nin etkileri, UV ve İR spektroskopisi ve DSC ve TGA ısıl analiz teknikleriyle araştırılmıştır. Ba310, epoksidize soya fasulyesi yağı ve doğal zeolit katkısı ile PVC dehidroklorinasyonunun azalması ve LSN 117 ile ayrıca dehidroklorinasyonun başlaması için bir gecikme sûresi gözlenmiştir. LSN 117 güvenilir bir ticari kararlı kılıcı olarak önerilebilir. Kullanılan kararlı kılıcılardan hiç biri, PVC pirolizinde HCI üretimi için bir avantaj olan, yüksek sıcaklıklarda PVC'nin hızlı dehidroklorinasyonunu engellememiştir.VI Ba310 analizi esas olarak az miktarda BaSt2 içeren kurşun sülfat olduğunu göstermiştir. PVC'yi kararlı kılmasına rağmen, kurşun içeriğinden dolayı gıda ile temasta bulunan sistemlerde kullanılmamalıdır. Epoksidize soya fasulyesi yağı da, dehidroklorinasyonla serbest kalan HCI ile düşük sıcaklık tepkimesinde tesirli bir kararlı kılıcıdır ve bu aralık için önerilen bir kararlı kılıcıdır. Doğal zeolit te, HCI ortadan kaldırıcı olarak davranmış ve PVC dehidroklorinasyonu üzerinde HCI'nin hızlandırıcı etkisini önlemiştir. LSN 117 dehidroklorinasyonu engellemede ve geciktirmede tesirlidir. Kalay, kükürt ve karboksilat gruplarını içermektedir. FDA tarafından onaylanmış bir kararlı kılıcı olmakla beraber, kurşun katkılıya göre iki misli pahalıdır. Plastikleştirimiş PVC'nin ısıl kararlılığının incelenmesi kararlı kılıcılardan başka plastikleştiricilerin de tesirinden dolayı zorluklar içermektedir. Ba310 ile doğal zeolit gibi katı kararlı kılıcılar, UV analizinde ışığın geçmesini engellemiştir. DOP plastikleştirici, 3=6 enlerin absorpsiyon aralığıyla çakışan 360 nm'ye kadar UV aralığında soğurma yapmaktadır. HCI kaybı ile birlikte plastikleştiıicinin de buharlaşması; TGA ile dehidroklorinasyon tayinini zorlaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT LEAD FREE PVC HEAT STABILIZERS ARKIŞ, Esen Ph. D. Thesis, Chem. Eng. Supervisor: Prof. Dr. Devrim Balköse October 2000, 170 pages The effects of commercial heat stabilizer Ba310, epoxidized soybean oil, natural zeolite and liquid stabilizer LSN 117 on thermal stability of emulsion polymerized and plasticized PVC were investigated by UV and IR spectroscopy, and thermal analysis techniques DSC and TGA. Slowing down of the dehydrochlorination of PVC was observed with Ba310, ESO and natural zeolite. With LSN 117 stabilizer also an inhibition period for dehydrochlorination was observed. This lead LSN 117 can be recommended as a safe commercial stabilizer. None of the stabilizers used prevented fast dehydrochlorination of PVC at high temperatures, which is an advantage in PVC pyrolysis for HCI production. The analysis of Ba310 showed that it was mainly lead sulphate containing BaSt2. Although it stabilized PVC.since it contained lead, it should not be used in systems in contact with food.VIII Epoxidized soybean oil was also an efficient stabilizer in the low temperature range reacting with HCI released by dehydrochlorination and it is a recommended stabilizer for this range. Natural zeolite also acted as HCI scavenger and prevented accelerating effect of HCI on PVC dehydrochlorination. It is a cheap alternative to synthetic stabilizer. LSN 117 was efficient in inhibiting and retardation of dehydrochlorination. It contained tin, sulfur, and carboxylate groups. It is an FDA approved stabilizer, but its cost is twice as the lead stabilizer. Investigation of the thermal stabilization of plasticized PVC involved many difficulties due to the effect of plasticizers besides stabilizers. Solid stabilizers Ba 310 and natural zeolites blocked the light in UV analysis. The plasticizer DOP had absorption in the UV range up to 360 nm overlapping with absorption range of 3-6 ens. Plasticizer evaporation together with mass loss due to HCI transfer complicated the dehydrochlorination determination by TGA.