Acil servise başvuran kadına şiddet olgularının analizi
Analysis of cases of violence against women presenting to the emergency department
  1. Tez No: 965182
  2. Yazar: MEHMET GÜRKAN ÖZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAVALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Sosyoloji, Emergency Medicine, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Acil, şiddet, kadın, Emergency, woman, violence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Kadına yönelik şiddet, küresel düzeyde önemli bir halk sağlığı sorunu ve insan hakları ihlalidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her üç kadından biri hayatının bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Türkiye'de de kadına yönelik şiddet ciddi bir sosyal problem olarak varlığını sürdürmektedir. Kadınların sağlık sistemiyle ilk temas ettiği yerlerin başında acil servisler gelir. Bu nedenle acil servisler hem sağlık hizmeti sunumu hem de olası adli süreçlerin başlatılması açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran kadın darp olgularının klinik ve demografik özelliklerinin analiz edilmesidir. Ayrıca COVİD-19 pandemi döneminin kadına şiddet vakaları üzerine etkisinin araştırılması da amaçlandı. Materyal ve Method: Bu tez kapsamında, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 01.01.2019 – 30.09.2024 tarihleri arasında başvuran ve ICD kodu W51 (“bir başka şahıs tarafından darp veya çarpma”) ile kayıt altına alınan 635 kadın hasta retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilen kadınların yaşı, mevsimlere göre başvuru sayısı, mesleği, çocuk sayısı, başvuru zamanı, şiddeti uygulayan kişi, uygulanan travmanın yeri, basit tıbbi müdahale (BTM) gereksinimi, adli bildirim durumu, hasta sonlanımı gibi demografik ve klinik özellikleri değerlendirildi. Başvuran hastalar pandemi dönemi ,öncesi ve sonrası olarak 3 gruba ayrıldı ve grupların klinik ve demografik bulguları karşılaştırıldı. p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgulara göre, şiddet olgularının büyük çoğunluğu 20–50 yaş arası kadınlarda görüldüğü; en sık şiddet uygulayan kişinin eş olduğu tespit edildi. Başvuruların en yoğun olduğu saat dilimi 16:00–00:00 arası olurken, mevsimsel olarak yaz ve sonbahar aylarında artış gözlendi. Kadınların çoğunun ev hanımı olduğu, çocuğu olmayan ve 2 çocuk olanların şiddet oranında artış olduğu gözlendi. En çok darp edilen tek bölge ekstremitelerdi. Yoğunluk çoklu bölgelerdi. Olguların %82,7'sinde BTM ile giderilebilir yaralanmalar saptanırken, %0,5'i exitus ile sonuçlanmıştı. Pandemi döneminde erkek arkadaş kaynaklı şiddet oranı artarken, eş kaynaklı şiddet azalmıştı. Ayrıca pandemi döneminde çocuk sahibi olan kadınlarda şiddet oranının arttığı dikkat çekti. Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre şiddet en sık 20-50 yaş grubunda, ev hanımlarında, saat 16.00-24.00 arasında görülüyordu. Çocuğu olmayan ve 2 çocuklu kadınlarda şiddet artıyordu. Pandemi dönemide eş şiddeti azalıyor, erkek arkadaş şiddeti artıyordu.
Özet (Çeviri)
Introduction: Violence against women is a significant public health issue and a violation of human rights on a global scale. According to the World Health Organization, one in three women experiences physical or sexual violence at some point in her life. In Turkey, violence against women continues to be a serious social problem. Emergency departments are among the primary points of contact for women within the healthcare system. Therefore, emergency services play a critical role both in the provision of medical care and in initiating potential legal procedures. The aim of this study is to analyze the clinical and demographic characteristics of female assault cases presenting to the emergency department. In addition, it seeks to investigate the impact of the COVID-19 pandemic on cases of violence against women. Materials and Methods: This thesis retrospectively evaluated 635 female patients admitted to the Emergency Department of Antalya Training and Research Hospital between January 1, 2019, and September 30, 2024, who were recorded with the ICD code W51 (“being struck or hit by another person”). Demographic and clinical characteristics of the women, such as age, season of admission, occupation, number of children, time of admission, perpetrator of violence, site of trauma, requirement for simple medical intervention (SMI), forensic notification status, and patient outcome were analyzed. Patients were divided into three groups according to the pre-pandemic, pandemic, and post-pandemic periods, and their clinical and demographic findings were compared. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: According to the findings of the study, the majority of violence cases occurred in women aged 20–50 years, and the spouse was identified as the most common perpetrator. The peak time of admissions was between 16:00 and 00:00, while a seasonal increase was observed during the summer and autumn months. Most of the women were housewives, and higher rates of violence were noted among those with no children and those with two children. The most frequently assaulted single body region was the extremities, although multiple regions were predominantly affected. In 82.7% of the cases, injuries were treatable with simple medical intervention, while 0.5% resulted in death. During the pandemic period, the rate of violence perpetrated by boyfriends increased, whereas spouse-related violence decreased. Furthermore, it was noteworthy that the rate of violence against women with children increased during the pandemic period. Conclusion: According to the results of our study, violence was most frequently observed among women aged 20–50 years, housewives, and during the time interval of 16:00–24:00. Violence was more common among women with no children and those with two children. During the pandemic period, spouse-related violence decreased, whereas boyfriend-related violence increas