Dijital kültürde içerik üreticisi ile takipçi ilişkileri: Otorite ve rol modelliği inşası
Content creator-follower relations in digital culture: Construction of authority and role models
- Tez No: 965238
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT GÜLLÜPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İçerik üreticisi, Takipçi, Rol modeli, Otorite, Sosyal medya, Content creator, Follower, Role model, Authority, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu araştırma, bireyler arası ilişkilerde toplumsal yapıların etkilerinin aşındığı günümüzde, içerik üreticisi ile takipçi arasındaki ilişkileri incelemektedir. Bu ilişkinin karşılıklı yapısı, rol modelliği ve otorite yapılarındaki dönüşümlerin izlerini taşımakta ve yeni bir ilişki biçimine yol açmaktadır. İçerik üreticisi, takipçi üzerindeki otoritesini kullanarak bir rol modeline dönüşmekte, takipçi ise düşünümsel bir şekilde içerik üreticisiyle etkileşim kurmaktadır. Bu ilişkinin mahiyetinin ve ilişkideki karşılıklı algıların anlaşılması, otorite ve rol modelliği yapılarındaki değişmeleri anlamaya yönelik bir imkân barındırmaktadır. Bu amaçla fenomenolojik yaklaşım benimsenerek, 5 içerik üreticisi ve bu içerik üreticilerinin 587 takipçisiyle araştırma gerçekleştirilmiştir. Maksimum çeşitlilik örneklemesiyle seçilen içerik üreticileriyle yapılan mülakatlarda tematik içerik analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgularda içerik üreticiliğinin mahiyeti tartışılmaktadır. Takipçiyle ilişkinin içerik üreticisi için ne anlama geldiği ve içerik üreticisinin takipçi üzerindeki etkileri ortaya koyulmaktadır. Amaca yönelik örneklemeyle seçilen takipçilerle yapılan anketlerde, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri gerçekleştirilerek İçerik Üreticisini Rol Modeli Olarak Görme Ölçeği oluşturulmuştur. Nicel analizler, geleneksel rol modelleriyle içerik üreticileri arasında karşılaştırmalar yapmaya imkân sağlamıştır. Yapılan araştırmaların birleşmesiyle ortaya çıkan mikro ve makro sonuçlar, örtük otorite ve üçüncü persona kavramları çerçevesinde tartışılmaktadır. İçerik üreticisi ile takipçisinin ilişkisi, geleneksel otorite ve rol modelliği kavramlarındaki değişmeleri ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship between content creators and followers in a time when the effects of social structures on interpersonal relationships are eroding. The reciprocal nature of this relationship bears the traces of transformations in role modeling and authority structures and leads to a new form of relationship. The creator becomes a role model by using his/her authority over the follower, while the follower interacts with the creator in a reflexive way. Understanding the nature of this relationship and the mutual perceptions in the relationship holds an opportunity to understand the changes in authority and role model structures. For this purpose, a phenomenological approach was adopted and the research was conducted with 5 content creators and 587 followers of these content creators. Thematic content analyses were conducted in interviews with content creators selected through maximum diversity sampling. The findings discuss the nature of content creation, what the relationship with the follower means for the creator and the effects of the creator on the follower. Exploratory and confirmatory factor analyses were conducted in the surveys conducted with followers selected through purposive sampling, and the Scale of Viewing the Creator as a Role Model was created. Quantitative analyses allowed for comparisons between traditional role models and content creators. The micro and macro results of the combined research are discussed within the framework of the concepts of latent authority and third persona. The relationship between creator and follower reveals changes in traditional notions of authority and role modeling.