Genç yetişkinlerin kullandıkları savunma mekanizmalarına göre nesne ilişkileri ve yalnızlığın problemli internet kullanımına etkisi
The effect of object relations and loneliness on problematic internet use based on defense styles among young adults
- Tez No: 965306
- Danışmanlar: PROF. DR. GAYE SALTUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Problemli İnternet Kullanımı, Nesne İlişkileri, Yalnızlık, Savunma Mekanizmaları, Problematic Internet Use, Object Relations, Loneliness, Defense Style
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı genç yetişkinlerde yalnızlığın farklı boyutları ile nesne ilişkilerinin problemli internet kullanımı üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak ve kullanılan savunma mekanizmalarına göre bu etkininin nasıl değiştiğini anlamaktır. Bu araştırma kapsamında 18-30 yaş arasındaki genç yetişkinlerden oluşan 343 katılımcı, sosyo-demografik bilgi formu, Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği, Yalnızlık Ölçeği, Savunma Biçimleri Testi ve Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeğini kapsayan bir anketi çevrimiçi ortamda yanıtlanmıştır. Veri analizi için öncelikle Problemli İnternet Kullanımı toplam puanı, internetin olumsuz sonuçları, aşırı kullanım ve sosyal fayda alt boyutları ile her bir bağımsız değişkenin alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Sonrasında bağımsız değişkenlerin alt boyutlarının Problemli İnternet Kullanımı ve alt boyutlarını nasıl yordadığını incelemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmış ve incelenmiştir. Problemi internet kullanımını en iyi şekilde yordayan faktörler sosyal izolasyon, güvensiz bağlanma, yabancılaşma ve sosyal yetersizlik; İnternetin olumsuz sonuçlarını en iyi şekilde yordayan faktörler yabancılaşma, sosyal izolasyon ve egosentrizm; aşırı kullanım alt boyutunu en iyi şekilde yordayan faktörler yabancılaşma ve güvensiz bağlanma; sosyal faydayı en iyi şekilde yordayan faktörler ise yabancılaşma, sosyal izolasyon ve egosentrizmdir. Analizin ikinci kısmında örneklem, savunma düzeylerine göre kategorilendirilerek Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi tekrarlanmıştır. Bu analizler ile katılımcıların kullandıkları savunma mekanizma düzeyinin ortalamanın üstünde veya altında olma durumuna göre problemli internet kullanımı ve alt boyutlarını yordayan değişkenler açısından nasıl farklılıklar ortaya koyduğu incelenerek elde edilen bulgular tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the effects that various types of loneliness and object relations have on problematic internet use based on the type of defense styles that are being used among young adults. Within the scope of this study, 343 participants consisting of young adults within the age group of 18-30 completed an online survey that included a socio-demographic questionnaire, the Problematic Internet Use Questionnaire, the Loneliness Scale, The Defense Style Questionnaire and the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory. For the data analysis, firstly Pearson Corelation Analysis was performed to examine the assosiation between Problematic Internet Use Questionnaire and its sub-scales, namely adverse effects, online preoccupations and social interactions with the sub-scales of each independent variable. Then, Multiple Linear Regression Analysis was conducted to analyze how the sub-dimensions of each independent variable predicted problematic internet use and its sub-scales. The factors that predicted problematic internet use the best are social isolation, insecure attachment, alienation and social incompetence; the factors that predicted advers effects the best are alienation, social isolation and egocentricity; the factors that predicted online preoccupation the best are alienation and insecure attachment; and the factors that predicted social interactions the best are alienation, social isolation and egocentricity. In the second part of the analysis, the participant were categorized based on whether the defense style score was above or under avarage , and another Multiple Linear Regression was conducted. Based on these analyses, the findings were discussed in the frame of the defense style score level and how it effects the predicting factors of problematic internet use and its sub-scales.