Coğrafi işaretlerin turizm ekonomisine etkileri: Iğdır ili örneği
Effects of geographical indications on tourism economy: Iğdır province case
  1. Tez No: 965348
  2. Yazar: SEMRA SEYRAN AĞIRKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi işaret, Iğdır, gastronomi turizmi, ekonomi, Geographical indication, Iğdır, gastronomy tourism, economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türkiye, bulunduğu coğrafi konum ve en eski uygarlıkların yaşadığı Anadolu'nun önemli yol güzergahları üzerinde bulunmasından dolayı çok çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Bu kültür ve medeniyetlerden tarımsal üretim, el sanatları ve yiyecek-içecek konularında etkilenmiş olup, bu etki özellikle mutfak kültürüne fazlasıyla yansımıştır. Bununla beraber ürünlerin yetiştirildikleri ya da üretildikleri bölgeyle bir bağının bulunması, bu ürünlerin kalitesinin, özgünlüğünün korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek nesillere de aktarılması amacıyla coğrafi işaretleme sistemi geliştirilmiştir. Aynı zamanda dünyada yerel ürünlere olan ilginin artması da Cİ ürünlerin korunmasında etkilidir. Coğrafi işaret sistemi sadece ürünleri koruma altına almakla kalmaz aynı zamanda ait olduğu bölgeyi turistik açıdan cezbedici kılar ve bölgeye ekonomik getiri sağlar, özellikle gastronomi turizmi kapsamında yöreye yerli ve yabancı turist çeker ve ürünlerin tanıtılmasını sağlar. Bu çalışmada Iğdır İline ait toplam altı adet coğrafi işaretli yöresel ürün (2 Menşe Adı, 4 Mahreç İşareti almış) olan; Iğdır Kayısısı, Iğdır Beyaz Üzümü/ Miskalı, Iğdır Bozbaş Yemeği, Iğdır Taş Köfte Yemeği, Iğdır Omaç Aşı Çorbası ve Iğdır Patlıcan Reçeli ürünlerinin incelenmesi ve Iğdır ilinin turizm ekonomisine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, çalışmada öncelikle geniş bir literatür taraması yapılmış olup, ikincil kaynaklardan yararlanılarak (resmi kurum verileri, makale, dergi, tez, web siteleri) SWOT analizi ile konunun güçlü yönleri ve fırsatları, zayıf yönleri ve tehditleri araştırılıp, değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda Cİ ürünler ve genel turizm açısından Iğdır ilinin yüksek potansiyel taşıdığı ama bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediği sonucuna varılmıştır. Sonuç kısmında Iğdır'da bulunan coğrafi işaretli ürünlerin turizm gelirlerine katkı ve turistik çekicilik sağlaması için ve bölge ekonomisinin kalkınmasında daha etkili bir rol oynaması adına çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey has historically been a crossroads for numerous civilizations due to its strategic geographical location and the rich cultural heritage of Anatolia, which has hosted some of the oldest known civilizations. As a result, Turkey's cultural fabric has been deeply influenced by these diverse civilizations, particularly in areas such as agricultural production, handicrafts, and culinary traditions. This cultural synthesis is especially evident in the country's gastronomic heritage. In order to preserve the unique characteristics of regionally produced goods, ensure their authenticity and quality, support sustainable development, and transmit them to future generations, the system of Geographical Indications (GI) has been established. Furthermore, the increasing global demand for local and traditional products has reinforced the importance of GI systems in protecting regional identities and economic assets. The GI system not only safeguards the integrity of local products but also enhances the touristic appeal of the associated regions, contributing to their socio-economic development. In particular, within the framework of gastronomy tourism, GI products serve as cultural ambassadors that attract both domestic and international tourists, thereby promoting regional visibility and economic growth. This study aims to analyze six geographical indication products from Iğdır Province, which include two Designations of Origin and four Geographical Indications: Iğdır Apricot, Iğdır White Grape/Miskali, Iğdır Bozbaş Dish, Iğdır Stone Kebab, Iğdır Omaç Aşı Soup, and Iğdır Eggplant Jam. It further seeks to assess their potential impact on the tourism economy of the province. To achieve this objective, an extensive literature review was conducted, drawing upon secondary data sources such as official institutional reports, academic articles, journals, theses, and online resources. A SWOT analysis was employed to evaluate the strengths and opportunities, as well as the weaknesses and threats related to the integration of GI products into the tourism sector of Iğdır. The findings suggest that Iğdır possesses significant potential in terms of both GI products and overall tourism development. However, this potential remains largely underutilized. Based on the analysis, several policy and strategic recommendations are proposed to enhance the contribution of GI products to tourism revenues, improve the region's touristic attractiveness, and promote more effective regional economic development through the valorization of local gastronomic heritage.