TBMM'de 1960-1980 yılları arasında Maraş milletvekilleri ve yasama faaliyetleri
Maraş MPS and legislative activities in the gnat between 1960-1980
  1. Tez No: 965357
  2. Yazar: İRFAN KARATUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, tbmm, temsili demokrasi, yasama faaliyetleri, 1960–1980 dönemi, Kahramanmaraş, TBMM, Representative Democracy, Legislative Activities, 1960–1980 period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, 1960-1980 yılları arasında Türkiye'nin siyasal yapısını ve bu dönemde Kahramanmaraş'ın sosyo-politik gelişmelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, temsili demokrasi, yasama ve temsil kavramları çerçevesinde Kahramanmaraş milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki faaliyetlerini ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, dönemin siyasal ve toplumsal olaylarının, yerel düzeyde Kahramanmaraş'a nasıl yansıdığını ve milletvekillerinin bu bağlamda ne tür roller üstlendiğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda araştırmada nitel araştırma yöntemi olan doküman analizi tercih edilmiştir. Doküman analizi kapsamında, TBMM Genel Kurul tutanakları, soru önergeleri, kanun teklifleri ve arşiv belgeleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmada 1961-1965, 1965-1969, 1969-1973, 1973-1977 ve 1977-1980 dönemleri ayrı ayrı değerlendirilmiş; bu çerçevede 23 soru önergesi ve 4 kanun teklifi sistematik biçimde analiz edilmiştir. Veri kaynakları, TBMM Dijital Kütüphane ve Arşivinden elde edilen resmi belgelerden oluşmaktadır. Analiz sürecinde belgeler, söylem analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Milletvekillerinin önergeleri ve teklifleri, hem içerik hem de kullandıkları dil ve söylemler açısından değerlendirilmiş; dönemler arası karşılaştırmalar yapılarak siyasal eğilimlerdeki değişim ortaya konulmuştur. Ayrıca, bulguların güvenilirliğini sağlamak amacıyla belgeler farklı kaynaklarla doğrulanmış, literatürle çapraz kontrol edilmiştir. Böylece ulaşılan sonuçların hem tarihsel hem de siyasal bağlamda sağlam bir zemine oturtulması amaçlanmıştır. Çalışma yürütülürken tarihsel bağlam dikkate alınmış ve tarafsızlık ilkesine bağlı kalınarak belgeler yorumlanmıştır. Sonuç olarak, bu tez 1960-1980 döneminde Kahramanmaraş milletvekillerinin yasama faaliyetlerini ve Kahramanmaraş'ın sosyo-politik yapısını bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmekte; hem bölgesel temsiliyetin Türkiye'nin genel siyasal süreçlerine nasıl yansıdığını hem de demokratikleşme deneyiminin yerel düzeydeki etkilerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Turkey's political structure between 1960 and 1980 and the socio-political developments in Kahramanmaraş during this period. Within the framework of representative democracy, legislation, and representation, it analyzes the activities of Kahramanmaraş members of parliament in the Grand National Assembly of Turkey. The main objective is to reveal how national political and social events were reflected at the local level and what roles the deputies assumed in this context. A qualitative research design was adopted, employing document analysis of parliamentary proceedings, written questions, legislative proposals, and archival materials. The periods 1961–1965, 1965–1969, 1969–1973, 1973–1977, and 1977–1980 were examined separately, covering 23 parliamentary questions and 4 legislative proposals. Data were obtained from the official archives of the Turkish Grand National Assembly and analyzed through discourse analysis. The proposals and questions were evaluated both in terms of content and the language used, with comparisons across different legislative periods to identify shifts in political tendencies. To ensure reliability, findings were cross-checked with secondary sources and the relevant literature. By situating the analysis within its historical context and maintaining neutrality, this thesis provides a comprehensive evaluation of the legislative activities of Kahramanmaraş deputies between 1960 and 1980, highlighting the interplay between regional representation, national politics, and the local dimensions of democratization.