Burkulma zorlanmasında optimum enine kesit seçimi ve malzeme tasarrufu üzerine bir araştırma
A Research on the selection of optimum cross-section and the minimization of material cost in case of buckling
  1. Tez No: 96545
  2. Yazar: MEHMET ARPAKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basmaya zorlanan çubuklar, malzeme tasarrufu, kesit alam, kritik burkulma kuvveti, Axially compressed bars, minimal material, variable cross- section, critical buckling load
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
V ÖZET BURKULMA ZORLANMASINDA OPTİMUM ENİNE KESİT SEÇİMİ ve MALZEME TASARRUFU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ARPAKCI, Mehmet Yüksek Lisans Ten, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Ağustos 2000, 97 sayfa Bu çalışmada, basmaya zorlanan çubuklarda, en az malzeme ile en büyük burkulma kuvvetine dayanan çubukların enine kesitlerinin, çubuk boyu ile değişimi araştırılmıştır. Bu amaçla; öncelikle, çubuk burkulmasının temel kavramları verilmiş, ardından da basmaya zorlanan sabit enine kesitli çubuklarda burkulma problemi, diferansiyel denklem yöntemiyle beş yataklama durumu için incelenmiştir. Daha sonra; çubuk enine kesitinin değişmesi durumu için, burkulma probleminin diferansiyel denklemi çıkarılmış ve bu denklem de beş yataklama durumu için çözülmüştür. Bu tez ile, literatürde mevcut bulunan dört yataklama durumuna ek olarak, bir yeni yataklama durumu için çözüm verilmiş olmaktadır. Son olarak; basmaya zorlanan çubukların enine kesitlerinin, çubuk boyu ile en az malzeme ve en büyük kritik burkulma kuvvetim verecek şekilde değişmesi durumunda, malzeme hacmi ve maliyetinden elde edilen kazanç, iki mühendislik uygulaması ile vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON THE SELECTION OF OPTIMUM CRQSS=S£010N AND THE MINIMIZATION OF MATERIAL COST IN CASE OF BUCKLING ARPAKCI, Mehmet MSc in Mechanical Eng. Supervisor ; Assist. Prof Dr. Aydog an ÖZDAMAR August 2000, 97 pages In this thesis, the relation between the cross-section and bar Ienghts of axially compressed bars with maximum buckling load and minimum material has been researched. First of all, the fundamental concepts of buckling have been described, and then buckling problem of axially compressed bars with constant cross-sections has been analyzed for five different support types by solving the differential equation. Then, for the case of varyingl bar cross-sections, differential equation for the buckling problem have been constructed and solved for five different support types. In this study, in addition to the four support types existing in the literature, we have solved the problem for one new support type. Finally, İn case of the cross-section versus bar Ienghts of axially compressed bars with maximum buckling load and minimum material, gain obtained from material volume and its cost are emphasized with two engineering applications.