12 haftalık step aerobik çalışmalarının 7-12 yaş arasındaki kız çocuklarında bazı fiziksel parametreleri üzerine etkisi
The effects of 12 weeks step aerobic exercises on some parameters in 7-12 year old students
  1. Tez No: 965454
  2. Yazar: GÖRKEM GEYİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Fiziksel Parametre, Step Aerobik, Exercise, Physical parameter, Step-Aerobics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
12 haftalık step aerobik etkinliklerinin 7-12 yaş arasındaki kız çocuklarında bazı fiziksel parametreleri üzerine etkisinin incelendiği bu araştırmada gerçek deneme modellerinden 'kontrol gruplu öntest-sontest deneysel deseniyle' araştırma yürütülmüştür. Çalışmada 7-12 yaş grubunda 66'sı deney, 66'sı kontrol grubunda olmak üzere 132 çocuk yer almıştır. Bu araştırmada deney grubunda 12 haftalık step aerobik çalışmalar uygulanmış buna karşın kontrol grubunda herhangi bir deneysel işlem uygulaması yapılmamıştır. Araştırmada öntest ve sontest amaçlı, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, otur uzan esneklik testi, Flamingo testi, dikey sıçrama, durarak uzun atlama ölçümleri elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre 12 haftalık aerobik step çalışmaları deney grubundaki çocukların kontrol grubundaki akranlarına kıyasla dikey sıçrama, sağ ve çift esneklik performanslarında anlamlı düzeyde artışa yol açmıştır. Buna karşın deney ve kontrol gruplarındaki çocukların durarak uzun atlama ve sol esneklik sontest ölçümleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ayrıca deney grubundaki çocuklar hiçbir egzersiz uygulaması yapılmayan kontrol gruplarındaki akranlarından Flamingo testi ölçümlerinde daha düşük düzeyde hata yapmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of 12-week step aerobic exercises on some physical parameters of girls between the ages of 7-12 was investigated with the pretest-posttest experimental design with control group. The study included 132 children, 66 of whom were in the experimental group and 66 of them were in the control group in the 7-12 age group. In this study, 12 week step aerobic exercises were applied in the experimental group whereas no experimental procedure was applied in the control group. In the research, length, body weight, sit and lie flexibility test, Flamingo test, vertical jump and standing long jump measurements were obtained for pretest and posttest purposes. According to the findings of the study, 12-week aerobic step exercises resulted in a significant increase in vertical jump, right and double flexibility performances of the experimental group compared to their peers in the control group. On the other hand, no significant difference was found between the long jump and left flexibility posttest measurements of the children in the experimental and control groups. In addition, the children in the experimental group made a lower error in the Flamingo test measurements than their peers in the control groups without any exercise.