Sağlıklı hayat merkezinde çocuk gelişimi hizmetlerinin incelenmesi: Analitik bir çalışma
Child development services at the healthy life center examining: An analytical study
  1. Tez No: 965468
  2. Yazar: GÖZDE HANDAN SOYAKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Hayat Merkezi, Çocuk Gelişimi, Erken Müdahale, Multidisipliner İş Birliği, Aile Farkındalığı, Çocuk Gelişimci, Sağlıklı Hayat Merkezi Hizmetleri, Çalışma Ortamı, Healthy Life Center, Child Development, Early Intervention, Multidisciplinary Collaboration, Family Awareness, Child Development Specialist, Healthy Life Center Services, Work Environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) yürütülen çocuk gelişimi hizmetlerini analiz ederek, çocuk gelişimcilerin mesleki uygulamalar sırasında karşılaştıkları güçlükleri, hizmetlerin etkinliğini ve iş birliği potansiyelini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, nitel ve nicel verilerin bütünleşik analizine dayanmakta olup, Sağlıklı Hayat Merkezinde görev yapan 33 çocuk gelişimcisinin görüşleri toplanmıştır. Bulgular, 0–6 yaş grubunda yapılan başvuruların gelişimsel değerlendirme ve tanı şüphesi bağlamında yoğunlaştığını ve erken müdahale programlarının önemini vurgulamaktadır. 7–14 yaş grubunda başvuruların sınırlı olması, gelişimsel sorunların fark edilme oranının düşük olabileceğini ve okul temelli yönlendirme süreçlerinin güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, travma sonrası başvuruların azlığı, ailelerin mevcut destek mekanizmalarından yeterince haberdar olmadığını ortaya koymaktadır. Çocuk gelişimcilerin karşılaştığı başlıca güçlükler arasında fiziki mekân ve materyal eksiklikleri, süpervizyon yetersizliği, multidisipliner iş birliği süreçlerindeki aksaklıklar ve mesleğin yeterince tanınmaması yer almaktadır. Katılımcılar, bu güçlüklerin aşılması için süpervizyon, hizmet içi eğitim, meslek tanıtımı ve kurumlar arası koordinasyonun artırılmasını önermektedir. Sonuç olarak, Sağlıklı Hayat Merkezi hizmetlerinin etkinliğini artırmak için erken müdahale programlarının güçlendirilmesi, multidisipliner iş birliğinin geliştirilmesi, fiziki ve materyal altyapının iyileştirilmesi, ailelerin ve çocukların bilinçlendirilmesi ve politika düzeyinde kaynak planlaması yapılması önerilmektedir. Bu öneriler, Sağlıklı Hayat Merkezi hizmetlerinin sürdürülebilirliğini güçlendirerek Türkiye'de çocuk gelişimi alanında bütüncül ve etkili bir hizmet modelinin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze child development services provided at Healthy Life Centers, highlighting the challenges faced by child development specialists during their professional practice, the effectiveness of the services, and the potential for collaboration with other institutions. The research is based on an integrated analysis of qualitative and quantitative data, collecting insights from thirty-three child development specialists working at Healthy Life Centers. Findings indicate that applications for children aged zero to six are predominantly related to developmental assessment and diagnostic suspicion, emphasizing the importance of early intervention programs. In contrast, applications for children aged seven to fourteen are limited, suggesting lower detection rates of developmental issues and highlighting the need for strengthened school-based referral systems. Additionally, the low rate of post-trauma applications suggests that families are not sufficiently aware of existing support mechanisms. Key challenges faced by child development specialists include inadequate physical space and materials, lack of supervision, limited multidisciplinary collaboration, and insufficient recognition of the profession. Participants recommended enhancing supervision, in-service training, professional promotion, and coordination between institutions to address these challenges. Consequently, to increase the effectiveness of Healthy Life Center services, it is recommended to strengthen early intervention programs, develop multidisciplinary collaboration, improve physical and material infrastructure, raise awareness among families and children, and implement strategic policy-level resource planning. These measures are expected to enhance the sustainability of Healthy Life Center services and contribute to a comprehensive and child development service model in Turkey.